Előfizetői tartalom

Építsünk-e gázvezetéket? A kérdés Ukrajnában dől el

Gereben Ágnes
Viktor Janukovics egy Ukrajnán áthaladó kőolaj- és földgáz szállító hálózatot működtető konzorcium létrehozására tett javaslatot, egyharmad—egyharmad arányban a Gazprom, a Naftogaz és az európai felhasználók részvételével. A megválasztott elnök tanácsadói köréből kiszivárogtatott elképzelés szerint a terv megvalósulása esetén Kijevnek alacsonyabb felvásárlási árat kell fizetnie - márpedig ma a "kék fűtőanyag" ára a legfontosabb szempontja északkeleti szomszédunk gazdasági, sőt politikai fejlődésének. Ha ez a konzorcium létrejön, akkor a szállítás kétségtelenül biztonságosabbá válik, és - legalábbis elméletileg -- Moszkva akár meg is takaríthatná az Északi és a Déli Áramlat megépítésével járó dollár milliárdokat. Amelyeknek, tegyük hozzá, a Gazprom mostanában szűkében van, ám ez nem csökkenti expanziós étvágyát: a mamutvállalat az orosz természeti kincsek minisztériumának közreműködésével alig néhány napja kiebrudaltatta a legnagyobb kelet-szibériai kőolaj- és földgázlelőhely, az Irkutszktól 400 kilométerre északra található Kovikta kitermeléséből a BP-TNK brit és orosz részvényeseit. Mivel stratégiai jelentőségű lelőhelyről van szó, a hatályos törvények szerint az állami tulajdonban lévő Gazprom automatikusan a TNK-BP helyébe lép. (Egy esetleges adásvételről két évvel ezelőtt folytatott tárgyalásokon ugyanezért a TNK-BP egymilliárd dolláros vételárat kért, amit a Gazprom sokallt, így az üzlet nem jött létre. Most a külföldi befektető egy fillért sem kap a lelépésért.)

Ami Janukovicsnak az ukrajnai földgázszállításra vonatkozó konzorcium-tervét illeti, a megválasztott elnök a kijevi Inter televízióban úgy nyilatkozott, hogy a hazája 40 év alatt erősen amortizálódott földgáz vezetéke a jelenlegi 142 milliárd köbméter helyett - nyilván az európai gázfelhasználók költségén elvégzett 2,57 milliárd amerikai dollár értékű felújítás...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái