Előfizetői tartalom

Ki államosít Oroszországban?

Gereben Ágnes
Nyugati hírügynökségek nemrég hírül adták, hogy Oroszországban gőzerővel folyik a szovjet időket idéző állami exportmonopólium létrehozása. Ennek részeként a száz százalékban állami tulajdonú Transznyefty szárnyai alá terelik a teljes - vezetékes, vasúti és vízi úton történő kőolaj- és földgázszállítást. A hír igaz, ám a szövegben megbúvó fogalmi zavar akaratlanul is félrevezeti a jó szándékú olvasót. Az orosz állami tulajdon ugyanis egyáltalán nem "államit" jelent, hanem a politikai hatalmat tíz esztendővel ezelőtt megszerzett kör tagjainak módszeres vagyongyarapítását. A Szovjetunió felbomlása óta eltelt mintegy húsz évben a mai már a sokadik konstelláció ezen a téren.

Igaz, csak messziről nézve hasonlítanak egymásra. Az 1990-es évek közepén a vadkeletinek nevezett kapitalizmus haszonélvezői a gazdasági hatalom birtokában még beleszóltak a politikába. Egyetlen példa: 1996-ban a három évvel korábbi utcai harcok - a fellázadt törvényhozás ellen vezényelt tankok -- miatt Macbeth-i lelkiismeret furdalástól és (azzal szoros összefüggésben)...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái