Előfizetői tartalom

Precedens ítélet az orosz olajmamut ellen: leáll az olajexport?

A Putyin-csoport által ellenőrzött orosz energetikának -- a Gazpromot nem számítva - legfontosabb cége a Szergej Bogdancsikov szakmai és Igor Szecsin miniszterelnök helyettes politikai irányítása alatt működő Rosznyefty, valamint az elképesztően átláthatatlan Szurgutnyeftyegaz, amely se tulajdonosi struktúrájáról, se gazdálkodásáról nem közöl nemzetközileg elfogadott adatokat. A Rosznyefty szerdán rendkívül súlyos helyzetbe került, amelynek gazdasági, sőt politikai következményei ma még beláthatatlanok. Egy amerikai bíróság ugyanis helyt adott annak a keresetnek, amelyet a Rosznyefty által durva módszerekkel bekebelezett egykori Jukosz-vagyon volt részvényesei nyújtottak be, követelve a szerintük 2004 óta elmaradt részesedésüket az olajvállalat évi mintegy 20 millió tonna kőolajexportjának profitjából.

Az ítélet, amelynek szövegét még nem ismerjük, a kártérítésről szólván állítólag "amerikai dollárt" említ. Ha ez így van, akkor a Rosznyeftynek szerdától más valutában kell kereskednie, különben a brit és az amerikai bankok azonnali hatállyal zárolják a kőolajszállítások ellentételezéseként az olajcégnek utalt összegeket. Ha viszont a valuta megnevezése nem szerepel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés