Előfizetői tartalom

A Jukosz vagyon sorsa még mindig bizonytalan

Gereben Ágnes
Alig egy hónapja adott hírt a portfolio.hu arról, hogy egy amerikai bíróság elrendelte a negyedik legnagyobb orosz kőolajtársaság, az állami tulajdonban lévő Rosznyefty Egyesült Államokbeli és nagy-britanniai exportbevételének zárolását. Az ítélet azért született, mert a Rosznyefty a 2003-ban letartóztatott Jukosz-vezér, Mihail Hodorkovszkij birodalmának vitatott körülmények között történt megszerzésével érte el mai piaci tőkeértékét. A Jukosz nagyszámú külföldi részvényese pedig különböző országokban indított bírósági keresetek sokaságával fut a pénze után.

Néhány éve megfigyelhető, hogy ezekben a perekben a bírák mind gyakrabban a régi tulajdonosok javára döntenek. Ez történt egy hónapja is, amikor a taláros testület úgy ítélte meg, hogy a 2007-ben felszámolt Jukosz egykori részvényeseit képviselő, Luxemburgban bejegyzett Yukos Capital jogosan követeli a részvényesek 2004 óta elmaradt részesedését az olajvállalat évi mintegy...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái