Előfizetői tartalom

A Déli Áramlatnak nincs értelme

A kőolaj és földgáz iránti igény világszerte még mindig nagyságrenddel elmarad a XXI. század első éveiben fékezhetetlenül növekedni látszó kereslettől és az annak arányában növekvő profittól. Ráadásul a cseppfolyósított földgáztól az egyelőre rejtélyes lehetőségeket kínáló olajpaláig mind népszerűbbek a kitermelési és szállítási költségek miatt korábban reménytelennek ítélt alternatív energiaforrások. Alig néhány napja írtak alá például Bukarestben szerződést az AGRI projektről, vagyis a Grúziában cseppfolyósított azeri földgáz Románián keresztül Nyugat-Európába történő szállításáról.

A Kreml azonban a számára nem túl kedvező trendek ellenére továbbra is erőlteti az európai földgázellátás orosz kontroll alatt tartásához szükséges hálózatépítéseket. Hasonló a helyzet a kőolaj Európán kívüli piacain is. Nemrég például Vlagyimir Putyin miniszterelnök személyesen adta át az eredetileg tervezett költségek közel duplájáért, 17 milliárd dollárért...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés