Előfizetői tartalom

Végleg orosz fennhatóság alá kerül Ukrajna?

Ha Dmitrij Medvegyev hétfőn kezdődő kijevi tárgyalásain a felek csakugyan megállapodnak az orosz Gazpromnak és az ukrán Naftogaznak a köztudatba nemrég bedobott fúziójáról, akkor Ukrajna két évtized után most már végleg a posztszovjet érdekszférába, vagyis az újjáépülő orosz birodalom fennhatósága alá kerül - viszont újabb érvet kapunk az esetleges nyugati fordulata miatt a Kreml számára bizonytalansági tényezőt jelentő Ukrajna elkerülésére tervezett, méregdrága és felesleges Déli Áramlat földgázvezeték megépítése ellen.

De kezdjük az elején. Amíg a NATO-tagságért folyamodó, minden tekintetben oroszellenes Viktor Juscsenko volt a szomszédos ország államfője, addig az orosz vezetés a nemzetközi diplomáciában igen sértő módon megtagadta, hogy új kijevi nagykövete átadja neki a megbízólevelét. Juscsenko utóda, Viktor Janukovics januári győzelme óta viszont Moszkva egészpályás letámadást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés