Előfizetői tartalom

Vita a külföldi szovjet tulajdonról

Alighogy Dmitrij Medvegyev orosz elnök az orosz-ukrán stratégiai együttműködést és a kölcsönös gazdasági előnyöket rögzítő tucatnyi egyezmény aláírása után kitette a lábát Kijevből, máris újabb, a jelek szerint áthidalhatatlan ellentétek támadtak az orosz—ukrán kapcsolatokban. Moszkva már kész tényként kezelte Gazprom—Naftogaz fúzió létrejöttét, ami azt jelentené, hogy az orosz földgázóriás elnyeli az ukrán céget. Kijevben azonban már megint visszatáncolnak az EU számára kedvezőtlen fordulatot jelentő üzlettől. Lassan meg kell szoknunk, hogy míg a januári elnökválasztáson csúfos vereséget szenvedett Viktor Juscsenko ex-elnöknek legalább elvei voltak, utóda, Viktor Janukovics szavának egyszerűen nincs súlya: állásfoglalásaiban néha 24 órán belül is 180 fokos fordulat következik be.

A Medvegyev látogatás óta nyilvánosságot kapott vitás kérdések közül a továbbra is lebegtetett Gazprom—Naftogaz fúziónál sokkal érdekesebb a szovjet adósság sorsáról kibontakozott polémia. 1991 decemberében ugyanis, amikor Jelcin orosz, Kravcsuk ukrán és Suskevics belorusz vezető deklarálta a Szovjetunió felbomlását, az oroszok magukra vállalták a teljes szovjet adósság...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés