Üzlet

Újabb geotermikus akvizíció: tovább konszolidálódik a szektor

Portfolio
Nincs megállás, tovább folytatódik az intenzív konszolidációs hullám a világ geotermikus energiatermeléssel foglalkozó társaságainak körében. Most a Ram Power jelentette be, hogy felvásárolja a Sierra Geothermal Power-t.
A geotermikus energiatermeléssel foglalkozó amerikai Ram Power bejelentette, hogy felvásárolja versenytársát, a szintén amerikai, de kanadai tőzsdén jegyzett Sierra Geothermal Power-t. Az akvizíció teljes egészében részvénycserével történik, a Ram minden 12 darab Sierra papírért ad egyet a saját részvényeiből, s ezzel a bejelentés előtti záróárnál 19%-kal többre értékeli a célpont papírjait. A Sierra teljes kapitalizációját a tranzakció 28.4 millió kanadai dollárra teszi.

A felek szerint a felvásárlás azért előnyös a cégeknek, mert a portfóliók kiválóan egészítik ki egymást: mindkét társaság leginkább az USA-beli Nevada államban aktív. A beolvadással elért magasabb cégméretnek köszönhetően a cég hatékonyabban vonhat be forrást a jövőbeli fejlesztéseihez, illetve általánosságban is sokkal hatékonyabbá válhat a működése.

Már egy éve forrong a geotermikus szektor

Mint ismeretes, a geotermikus energiatermelési módozatok egyre inkább a befektetők látómezejébe kerülnek, az elmúlt egy évben érezhetően felforrósodott a konszolidáció a szektorban.

Alig egy évvel ezelőtt a legendás Ross Beaty vállalata, a Magma Energy hatalmas hírverés közepette vonult tőzsdére, ezek után pedig nem sokat teketóriázott, agresszíven kezdett további ígéretes földterületek megvásárlásába, illetve akvirálta Izland egyik legnagyobb geotermikus energiatermelőjét, a HS Orka-t is.

Mindeközben tavaly októberben a Ram Power a Polaris Geothermal-t és a Western Geo Power-t is megvette, a világ egyik legnagyobb olajkutató társasága, a Schlumberger pedig a minap jelentette be, hogy felvásárolja a GeothermEx-et, mely az USA egyik legismertebb geotermikus tervezőirodája, legfőbb profilja a geotermikus erőművek előzetes megvalósíthatósági tanulmányainak elvégzése.

Az aktivitásra Magyarországon is akadt példa: a tőzsdén is jegyzett PannErgy tavaly novemberben bejelentette, hogy az Albrecht Ottó nevével fémjelzett ONP több mint egymilliárd forintos tőkeemelést hajt végre a geotermikus leánycégében.

Nem is olyan régen szakértők azt jósolták, hogy az ausztrál geotermikus szektorban is megindulhat a konszolidáció, melynek akár a MOL partnere, a Green Rock Energy is részese lehet.
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub