Előfizetői tartalom

Az orosz nanotechnológia kilép a világpiacra

Néhány napja Svájcban bejegyezték a Rusnano Capital AG nevű céget, amelynek deklarált célja, hogy befektetőket toborozzon az orosz nanotechnológia fejlesztésére létrehozott állami nagyvállalat, a Rosznano projektjeihez. Az új cég egyetlen részvényese maga az 1990-es évek elejének "főprivatizátora", Anatolij Csubajsz vezette orosz gigaholding. A Rusnano Capital AG svájci partnere egy neves ügyvédi iroda, hazai pénzügyeit pedig a korábban befektetői bankárként dolgozó Irina Rapoport vezetésével létrehozott Rosznano Kapital AG. bonyolítja majd. Az utóbbi nem csak a Rosznano számára gyűjt befektetéseket, hanem igyekszik felkutatni azokat a nyugati projekteket, amelyekbe bekapcsolódván Moszkva jogot szerezhetne az ezek eredményeképpen majdan megszülető új technológiák felhasználására. A kitűzött cél mindenképpen előrelépés az ipari kémkedés szovjet és posztszovjet gyakorlatához képest, amellyel ezekben a napokban az Amerikai Egyesült Államokban letartóztatott, majd Moszkvával kicserélt kémek története kapcsán oly sokat foglalkozik a világsajtó.

A Rosznano első nemzetközi társulása is jelzi, hogy a nanotechnológiai kutatásokra a korábbinál jobb feltételek várnak Oroszországban. Zsorez Alfjorov, az Orosz Tudományos Akadémia 80 éves alelnöke - aki hazájában az elsők között kezdte alkalmazni ezt a megközelítést, és eredményeit a 2000. évben a fizikai Nobel díjjal jutalmazták - nemrég egy hosszabb interjúban elmondta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés