Előfizetői tartalom

Piacra dobják Moszkvában az aranytojást tojó tyúkokat

A változó világgazdasági környezet és a belső politikai erőviszonyoknak az előbbinél lassúbb, de szintén folyamatos módosulása nagyjából egyenlő szerepet játszik az orosz energiapolitikában tapasztalható mozgásban. Ez 2010 júliusára új helyzetet generált. A kormány - és nem az ilyen ügyekben korábban illetékes Rosznyedra, amely az ország természeti kincseit felügyeli -, úgy döntött, hogy piacra dobja a nyenyec autonóm területen található Roman Trebs és Anatolij Tyitov kőolaj lelőhely licencét. A versenytárgyalást 2010 harmadik negyedévére, esetleg a negyedik negyedév elejére tűzték ki. A kikiáltási ár egyelőre hasonlóképpen bizonytalan.

A két feltárt mező a legnagyobb oroszországi tartalékokkal, különböző számítások szerint 140—200 millió tonna kőolajjal rendelkezik. A kitermelés a legjobb eredményt hozó második (felfutó) szakaszban az évi tízmillió tonnát is elérheti. Összehasonlításul: a 2009. évi teljes orosz kitermelés 494,2 millió tonna volt.Öt évvel ezelőtt az állam már megpróbálta értékesíteni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés