Előfizetői tartalom

Egis: költséges kérdőjelek

Üzemi szinten a várt alatti, nettó szinten azonban a Portfolio.hu által összeállított konszenzus feletti profitot ért el az Egis a második negyedévben. Az üzemi szintű negatív meglepetést az új termék bevezetések előkészítésének költsége okozta, ami azonban a pénzügyi soron korrigálni tudott a társaság. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai az alábbiak: - a deviza árfolyamoknak és az értékesítési szerkezet kedvező változásának következtében várt feletti bruttó fedezet; - komoly növekedés az orosz és lengyel piacon; - júniusban erősödő forgalom, ami a követelések növekedését is hozta; - jelentősen emelkedő általános költségek az új termék bevezetések és ezek előkészítése nyomán; - hatalmas, az elemzői várakozásokat meghaladó pénzügyi profit; - csaknem 3,000 Ft-os részvényenkénti készpénz és értékpapír állomány (az árfolyam 13%-a). A gyorsjelentés hatására megítélésünk szerint nem lesz tapasztalható jelentősebb negatív árfolyam reakció a mai kereskedésben, hiszen az üzemi eredmény által okozott negatív meglepetés: - egyrészt érdemi bevétel növelő potenciált jelent az új termék bevezetések nyomán (e tekintetben roppant fontos, hogy mit mond a menedzsment a mai tájékoztatón); - másrészt pedig a nettó sor kompenzálja ezt az alulteljesítést. Az árfolyam további növekedését ugyanakkor támogatja az a tény is, hogy a szeptember végén végződő pénzügyi évre várt EPS 95%-a már az első 9 hónap során teljesült, s a továbbra is gyenge szintén álló forint és a relatív erős dollár árfolyam duplán kedvező a cég számára. Mindezek nyomán megítélésünk szerint a profit várakozások tovább fognak emelkedni az elkövetkező hetekben.

Miért lett a várt alatti az üzemi eredmény?. Az Egis pénzügyi éve október 1-től szeptember 30-ig tart, így a társaság gyorsjelentése a harmadik pénzügyi negyedévről szól. Az alábbiakban azonban - a könnyebb érthetőség kedvéért - az egyes negyedévek alatt minden esetben a naptári negyedéveket értjük. A várakozások és a tény számok összevetését tartalmazza...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés