Előfizetői tartalom

A moszkvai főpolgármester és milliárdos felesége

Nagyon téved, aki azt hiszi, hogy Jurij Luzskov menesztése csupán az orosz politikai élet fejleményeire korlátozódó esemény. Tény ugyan, hogy Dmitrij Medvegyev államfő -- a másfél év múlva esedékes elnökválasztás előhangjaként -- a Vlagyimir Putyinnal szembeni önállóságát, sőt erejét is igyekezett bizonyítani az Oroszországban hagyományosan "városparancsnoknak" nevezett főpolgármester leváltásával. Az elnöki erődemonstrációt jelezte a felmentő okiratban használt, szokatlanul kemény "bizalomvesztés" indok. Ezt állítólag Luzskovnak az orosz elnököt tiszteletlenül "bizonytalankodással" vádoló cikke váltotta ki. Medvegyev ugyanis ma már nem tűri, hogy esetleges újraválasztása elé ilyen -- bírálat formájába öntött -- akadályokat gördítsenek.

Kétségtelen, hogy a várost csodálatos metropolissá varázsló, lakóinak számos kedvezményt biztosító és ezért a moszkvaiak körében rendkívül népszerű Luzskov menesztése, sőt az utód küszöbön álló kiválasztása a politikai "adok—kapoknak" is része. Még akkor is, ha a tapasztalt dzsúdós Putyin most játszi könnyedséggel elhajolt a Medvegyevvel való lehetséges konfliktus...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés