Üzlet

Zöld beruházások - Magyarország a régió utolsó országai között

Portfolio
A tegnapi nap során mintegy 250, a megújuló beruházások iránt érdeklődő szakember részvételével lezajlott Magyarország első befektetési fókuszú zöld energia konferenciája, a Green Energy Investment Forum 2010. A finanszírozók szerint kevés a jó minőségű projekt, gondok vannak az árazással, bonyolult és kiszámíthatatlan a szabályozási környezet hazánkban.
Komoly érdeklődést mellett zajlott le tegnap Magyarország első zöld befektetési konferenciája a Portfolio.hu szervezésében, érezhető, hogy a téma forr a hazai gazdasági életben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára Olajos Péter beszédében kifejtette, hogy hazánk megújuló cselekvési tervét a jelenlegi tervek szerint november végéig készítik el. Olajos Péter a konferencia egy panelbeszélgetésében kifejtette, hogy a további csúszásra azért van szükség, hogy a kormány valódi társadalmi vitát legyen képes lefolytatni az eddig elkészült anyagokkal kapcsolatban. Kiss Péter a KPMG globális energetikai és közüzemi tanácsadásának vezetője azt hangsúlyozta, hogy csak olyan tervet szabad elfogadni, amely az iparpolitikával integráltan tekint a jövőbe.

Zöld beruházások - Magyarország a régió utolsó országai között
A Green Energy Investment Forum 2010 konferencián bemutatott előadások szerint Magyarország regionálisan is versenyhátrányban van a megújuló beruházások terén, nincs egy olyan technológia/erőforrás sem, amelyben vonzóbbak lennénk a környező országoknál.

A hazánkban sokat emlegetett biomasszával kapcsolatban a finanszírozói oldalról olyan megállapítások érkeztek, hogy hazákban viszonylag kevés a jól felépített projekt, míg befektetői részről ezen túl az árazásokat is kritizálták. Komoly problémát jelent továbbá a hitelezők részéről, hogy az energiahordozó-ellátása a mai hazai viszonyok között jelentős kockázatot jelent. A szintén a biomasszában érdekelt Dalkia Energia fejlesztési igazgatója, Fernezelyi Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenek előtt a teljes vertikumot érintő energiahatékonysági tevékenységekre lenne érdemes figyelmet fordítani, és csak ezt követően vizsgálni, hogy miként lehet megújuló energiákkal kiváltani a fosszilis tüzelőanyagokat.

Zöld beruházások - Magyarország a régió utolsó országai között
Mind a finanszírozók, mind az iparág képviselői hangsúlyozták, hogy kiszámítható szabályozási környezetre van szükségük annak érdekében, hogy tömegével indulhassanak el a hazai fejlesztések, valamint hogy a finanszírozás is olcsóbbá válhasson.

Gulyás Olivér, az MKB Bank osztályvezetője a rendezvényen kifejtette, hogy a bankok a saját szabályozási környezetük megváltozása miatt sincsenek jelenleg könnyű helyzetben, amely szintén mérsékelheti a hitelezési aktivitásukat. Ennek ellenére hangsúlyozta, hogy a várakozásai szerint a jövőben kiemelt terület lehet a bankok számára az energetika és a megújuló energia, már csak azért is, mert más területeken nagymértékben visszaesett a fejlesztési hajlandóság.

Zöld beruházások - Magyarország a régió utolsó országai között
Az EBRD energetikai csoportjának szenior bankára, Grzegorz Zielinski arról számolt be, hogy a krízist követő finanszírozási sokkhoz képest már mutatkozik némi normalizálódás, újra elérhetővé váltak a hosszabb futamidejű hitelek, bár a marzsok továbbra is a 2008 elején tapasztaltak 2-3 szorosára rúgnak.
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub