Előfizetői tartalom

Rába gyorsjelentés - az év vége lesz izgalmas!

A várakozásoknak nagyjából megfelelő negyedéves számokat tett közzé mai gyorsjelentésében a Rába. Az eredmény azonban önmagában nem ad okot túl sok optimizmusra, hiszen az árbevétel elmúlt negyedévekben látott emelkedő trendje megtörni látszik, és több alszegmens is gyengélkedik, ezek közül különösen fájó a Futómű üzletág amerikai szenvedése. Ezen felül a vállalat operatív szinten ismét veszteséges volt. Pozitívumként azért érdemes kiemelni, hogy a menedzsment továbbra is kontroll alatt tartja a költségeket, és a korábban jelentős veszteségeket okozó fedezeti pozíciókat is sikerült drasztikusan lecsökkenteni. A menedzsment megerősítette 2010-es céljait, aminek eléréséhez huszáros hajrát kell kivágnia a Rábának, éppen ezért véleményünk szerint a piac figyelme is a harmadik negyedéves számok helyett az év utolsó három hónapjára, valamint a kilátásokra irányulhat. A gyorsjelentés főbb pontjai: 9%-kal bővülő árbevétel, a növekedés főként az exportnak köszönhető Erős negyedév a Futómű üzletágban (+31%), kompenzálta a Jármű szegmens visszaesését (-35%) Működési költségek erős kontroll alatt Ennek ellenére operatív szinten 147 milliós veszteség A nettó eladósodottság év/év alapon tovább csökkent A hedge pozíciók szinte eltűntek (várjuk a menedzsment magyarázatát) A menedzsment kitart az év egészére előre jelzett 5%-os árbevétel és EBITDA növekedés mellett A vállalat ma délelőtt sajtótájékoztatót tart, amelyről a Portfolio.hu élőben tudósítja olvasóit.

A devizák és az iparági trendek segítettek. Várakozások - nagyjából megfelelő A várakozásoknak árbevétel szinten megfelelő, üzemi eredmény és EBITDA sorokon attól valamivel elmaradó eredményszámokat tett közzé a Rába. A "konszenzust" azonban érdemes óvatosan kezelni, hiszen jelenleg csupán egy elemző ad előrejelzést a vállalatra.Külső környezet - javulás Amerikában...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés