FONTOS Van egy magyar állampapír, amit folyamatosan vesz a lakosság, pedig járhatnának jobban is
 
Előfizetői tartalom

MOL: hatalmas pozitív meglepetés

A várakozásokat jelentős mértékben meghaladó számokat tett közzé ma hajnali harmadik negyedéves gyorsjelentésében a MOL, mely nettó szinten 36%-kal nagyobb profitot ért el mint amire az elemzők számítottak. A felülteljesítés döntő részét a finomítás-kereskedelem divízió okozta, ahol az elemzők egy része jelentős veszteséget, illetve kismértékű nyereséget várt a javuló külső környezet ellenére. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai: - duplázódó upstream profit az emelkedő olaj- és gázáraknak és kitermelési volumennek köszönhetően; - növekvő downstream eredmény az alacsony bázis és a javuló környezet nyomán; - feleződő gázdivízió eredmény a tarifák befagyasztása miatt; - jelentős INA profit hozzájárulás; - 20 mrd Ft-os válságadó elszámolás az első 9 hónapra; - mérséklődő eladósodottság. Véleményünk szerint a mai gyorsjelentés következtében alapvetően jelentősebb pozitív árfolyam reakciónak kellene mutatkoznia a parketten, a negatívvá váló globális hangulat következtében azonban ez a hatás várhatóan limitáltabb lesz. A rövid távú profit várakozásokat alapul vevő árazás alapján a papírok nem mutatnak alacsony értékeltséget, a hosszabb távú, 3 éves profit kilátások alapján azonban a részvények nagyon olcsónak számítanak mind regionális, mind nemzetközi viszonylatban.

Profit. A tény számok és a konszenzus összevetése során látható, hogy a társaság minden szinten a várakozásokat jelentős mértékben meghaladó számokat ért el, ami elsősorban a downstream divízió által okozott hatalmas meglepetésnek volt betudható. Itt érdemes megemlíteni, hogy erre az üzletágra az elemzők egy része jelentős veszteséget, illetve kismértékű nyereséget...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés