Üzlet

Nem hívhatja le a főváros a Margit híd bankgaranciáját

Portfolio
A Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiumának határozata szerint a Margit híd felújításának kivitelezője, az Mh 2009 konzorcium nem sértett szerződést, ezért a főváros nem hívhatja le a 2,6 milliárd forintos bankgaranciát. A főváros, ha van rá módja, fellebbez a határozat ellen - számolt be az MTI.
A kollégium a november 24-én kelt határozatában kimondta, a szerződésben a főváros vállalta, hogy legkésőbb az aláírás napján, vagyis 2009. augusztus 10-ig a kivitelezőnek átadja a teljes hatósági engedélyeket a konzorciumnak. Ezt azonban a főváros elmulasztotta, és 97 nap csúszással, 2009. november 10-én adta csak át, ezért csúszott a kivitelezés 84 napot.

Emiatt a kollégium megtiltotta a fővárosnak, hogy lehívja a mintegy 2,6 milliárd forintos bankgaranciát. Egyrészt azért, mert nem történt szerződésszegés a konzorcium részéről, így jogalapja sincs a fővárosnak az összeg lehívására, illetve a tranzakció lehetetlenné tenné a kivitelezés folytatását is.

A konzorcium azért fordult a Fővárosi Bírósághoz, hogy az tiltsa meg a kötbér kifizetését, mert annak - megítélése szerint - nincs jogalapja. A fővárosi önkormányzat csütörtökön azt közölte, hogy amint megkapják a hivatalos értesítést, a jogászok tanulmányozni fogják, s ha van rá lehetőség, a főváros fellebbezni fog a döntés ellen.

Korábban a konzorcium követelt az engedélyek átadásának csúszása miatt 740 millió forint költségtöbbletet, ám a fővárosi közgyűlés nem fogadta el a követelést. Ugyancsak nem fogadták el a képviselők, hogy az engedélyek csúszása miatt csúszik a felújítás is három hónapot.

A kivitelezői szerződés szerint a hidat augusztus 23-án kellett volna átadni a forgalomnak, ám az átadás csak november 15-én történt meg. Úgy tudni, az augusztusi határidő lejárta után a főváros benyújtotta kötbérigényét a felújítást végző konzorciumnak, amely azt nem fogadta el. Innen a bankgarancia lehívásának lehetősége, hiszen a főváros álláspontja szerint a kivitelező szerződést szegett az átadási határidő be nem tartásával.

A fővárosi közgyűlés eheti döntése szerint megindulnak a tárgyalások a főváros és a kivitelező között, kinek a kötbérigénye vagy többletköltség-igénye jogos, valamint, hogy kinek a hibájából csúszik a beruházás.
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_jo