FONTOS Távozik pozíciójából Putyin jobbkeze, heves harcok dúlnak Harkivnál – Ukrajnai háborús híreink hétfőn
 
Előfizetői tartalom

Újabb orosz lépés a Gazprom bekebelezése felé

Hosszú hónapok szerteágazó előkészítő munkája nyomán az orosz kormány novemberi ülésén döntés született arról, hogy állami tulajdonú cégek bonyolult részvénycserékkel megvásárolják a jelenleg mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű Gazprom 0,87 százalékos pakettjét. A Kreml ezzel újabb lépést tett a földgázóriás állami többségének megszerzéséhez.

A nagyszabású ügyben az Állami Vagyonügynökség és a 100 százalékos állami tulajdonban lévő Rosznyeftyegaz (vagyis "orosz kőolaj és földgáz") nevű vállalat játssza a főszerepet. Az előbbi a Gazprom 38,37 százalékával rendelkezik, az utóbbinak pedig a cég 10,74 százalékos részvénycsomagja van a birtokában. Korántsem érdektelen felidézni, miként tett szert rá. A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés