Előfizetői tartalom

Sorra jönnek a leleplezések az elfolyó orosz olajmilliárdokról

Gereben Ágnes
Az energetikai szféra kapcsán szinte mindig a kitermelés körülményeiről és az export—import bonyodalmairól szólunk, pedig könnyen belátható, hogy legalább ilyen nagy a szállító hálózatok stratégiai jelentősége és esetleges biztonsági kockázata. A legutóbbi időkig mégis ritkán érkezett hír az orosz kőolajszállítás 93 százalékát kontrolláló, 2009-es adatok szerint 7,6 milliárd euró forgalmat bonyolító, 78,1 százalékban állami Transznyefty vállalatról. Karácsony óta viszont egyik leleplezés követi a másikat.

Előbb egy neves politikus—üzletember vádolta meg a mamutcég korábbi vezetését potom négymilliárd dollár elsikkasztásával. Majd kiderült, hogy az ügyészség már közel két esztendeje nyomoz a Kínába irányuló, 2009 decemberében személyesen Putyin miniszterelnök által felavatott Kelet-Szibéria—Csendes óceán kőolajvezeték (ESPO) egy két és félezer kilométeres szakaszának...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái