Előfizetői tartalom

A nyugdíjvagyon sorsa forog kockán - Mi lesz a részvényekkel?

Nagy Viktor
A magánnyugdíjpénztári rendszer átalakításának első fejezete lezárult, a pénztártagok nyilatkozhattak a maradásról illetve a visszalépésről. Az ÁKK-hoz átkerülő pénztári vagyon értékesítése még idén megkezdődik, a kormány tervei szerint a visszaáramló vagyonból mintegy 530 milliárd forint javíthatja az államháztartás egyensúlyát 2011-ben. Ez érinti a pénztári portfólió direkt és indirekt részvényvagyonát is. Megvizsgáltuk azt, hogy milyen elemeket tartalmaz a portfólió és főként a magyar részvények esetében milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani az értékesítésnél.

Nagy a vagyon, de sok a kevésbé likvid elem. Mekkora a részvényvagyon? A Stabilitás tavaly szeptember 30-i adatai alapján a magánnyugdíjpénztári vagyon 3047 milliárd forintot tett ki, amelynek közel felét kötvények adják (nagyrészt magyar állampapírok). A közvetlen részvényvagyon 295 milliárd forintot tett ki, de befektetési jegyeken keresztül további mintegy 1000 milliárd...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái