Előfizetői tartalom

Komoly amerikai érdeklődés az ukrán földgázprojektek iránt

Kedden az amerikai és az ukrán kormány képviselői együttműködési memorandumot írtak alá az északkeleti szomszédunknál kitermelt, nem hagyományos földgázkincs közös hasznosításáról. A dokumentum megszövegezésén tavaly nyár óta dolgoztak a szakemberek, igyekezvén elkerülni az ukrajnai lelőhelyek kiaknázására kizárólagos igényt formáló oroszok figyelmét. Most azonban az ukrán fél képviselői - talán a saját ázsiójuk növelésére - kiszivárogtatták, hogy komoly amerikai cégek, többek között a Chevron, a Shell és az Exxon is érdeklődnek az új projekt iránt.

Egyrészt a cseppfolyósított földgázról, másrészt a már használaton kívüli kőolaj- és földgáz tározók/tárolók újbóli használatba vonásáról van szó. Ez ugyan csak mikroszkopikus volumenben csökkentheti Kijev függőségét az orosz gázszállításoktól, viszont megerősítheti az ukrán Naftogaz pozícióját az orosz Gazprommal az árképzésről folytatott nehéz tárgyalásokon....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés