Előfizetői tartalom

Beszélgető autók: biztonságosabbá teszik a közlekedést?

Hámor Iván
A közúti közlekedés során előforduló veszélyhelyzetek elkerülésének leghatékonyabb módja a megelőzés. A járművezetők észlelőképessége azonban erősen korlátozott, legtöbbször a látó- és hallótávolsággal egyenlő. A már ma is elérhető, az embertől független vezeték nélküli kommunikációs eszközök ezt a távolságot - ami adott esetben, pl. ködben akár 10-20 méterre is csökkenhet - a külső körülményektől szinte függetlenül jelentősen megnövelheti.

Néhány évvel ezelőtt Magyarországon is járt annak a fejlesztésnek egy demo verziója, melyet többek között a General Motors - és még több, vele konzorciumot alkotó autógyártó - dolgozott ki a járművek közötti gépi kommunikáció - V2V - elősegítésére. Most a Fordtól érkezett híradás, miszerint a detroiti óriás - ami nem mellesleg a magyar autópiacon abszolút és flotta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés