Üzlet

Tőkeemelési lehetőségek és veszélyek a CIG Pannóniánál

Portfolio
Már az őszi tőzsdei bevezetés során jelezte a CIG Pannónia menedzsmentje, hogy néhány éven belül nemzetközi részvénykibocsátásra is sort keríthet, melyet elsősorban a növekedéshez szükséges tőke előteremtése tehet szükségessé a biztosító esetében egészen addig, míg a profitabilitás elégséges szintjét el nem éri a cég. Nemrég szárnyra kapott sajtóhírek szerint az OTP és a Pannergy Varsóban is tőzsdére lépne, miközben az E-Star papírjainak kereskedése kedden már meg is indult a lengyel parketten. A CIG Pannóniánál a részvények esetleges varsói bevezetéséről és az újabb tőkeemelések hígítási hatásáról érdeklődtünk. Utóbbi ugyanis meglátásunk szerint később jelentős is lehet.
Lengyelországi érdeklődés

Tőzsdei cégek esetében egy adott piacra történő bevezetése akkor indokolt, ha a társaság befektetői köre földrajzilag és természetében indokolja a helyi piaci jelenlétet, vagy ha a vállalat üzleti tevékenységet folytat az adott országban - mondta a Portfolio.hu-nak Sándor Benedek, a biztosító befektetői kapcsolattartója. Hozzátette: a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. fő tulajdonosa jelenleg több mint tizenegyezer hazai magánbefektető és nincs jelen a lengyel biztosítási piacon, így első ránézésre nem lenne indokolt a varsói tőzsdén való megjelenés. Ennek ellenére megkezdték a térség intézményi befektetői köreivel való tárgyalásokat. Érzékelve a lengyel piacon elérhető forrásokat, elképzelhetőnek tartanak egy lengyel parkettre lépést. A PZU-val, a lengyel biztosítási piac vezetőjének képviselőivel is találkoztak egy bemutatkozó beszélgetés erejéig közös együttműködési lehetőségeket keresve, és a lengyel befektetőknél folytatott road show-t az év során folytatni kívánják.

Lehetséges finanszírozási formák

A biztosító középtávú finanszírozási terve és az értékesítés alakulása fogják eldönteni, hogy lesz-e szükség további részvénykibocsátásokra. A tőzsdei bevezetés során bevont 9,3 milliárd forint elegendő finanszírozást biztosít a meglévő operációkra, csak amennyiben nagyobb finanszírozást igénylő üzleti döntések születnek, lesz indokolt a további tőkeemelés. Emellett az egyéb finanszírozási formák feltételeinek alakulása szintén fontos tényezőt jelent, a biztosítási szakmában elterjedt pénzügyi viszontbiztosítások területén jelenleg is harminc millió euró keret áll rendelkezésükre, és a kötvénykibocsátást is alternatívaként tartják számon. A CIG Pannónia ezzel kapcsolatos középtávú stratégiai keretei várhatóan az éves közgyűlés fényben körvonalazódnak majd, ennek ismeretében az év folyamán születhet döntés arról, hogy a CIGPANNONIA részvényeket a térség egyéb értékpapírpiacaira is be kívánja-e vezetni. "Szintén fontos tényező a lengyel befektetők aktivitása és amennyiben a lengyel biztosítási piacban lehetőséget látunk, indokolt lehet a varsói megjelenés." - fogalmazott Sándor Benedek.

Tőkeemelési lehetőségek és veszélyek a CIG Pannóniánál
Hígítási veszélyek

A Portfolio.hu korábban is rámutatott: részvényesi szempontból nem elhanyagolható, hogy a jövőbeni növekedéshez szükséges tőkét milyen formában és milyen áron teremti elő a biztosító.

2010 végén 9,74 milliárd forint volt a biztosító saját tőkéje, a veszteséges működés azonban természetszerűleg apasztja ezt a veszteség összegétől függően. 2010-ben például 4,5 milliárd forint vesztesége keletkezett a biztosítónak, ami egyszeri tételek nélkül kevesebb, mint 3 milliárd forint lett volna. Tőkeemelésre tehát szükség lesz idővel a CIG Pannóniánál, amennyiben azonban ez új törzsrészvények kibocsátásával történik, az önmagában csökkenti a biztosító egy részvényre jutó jövőbeni eredményét.

Tőkeemelési lehetőségek és veszélyek a CIG Pannóniánál
Ennek egyik lehetősége a GEM alappal decemberben kötött és januárban nyilvánosságra hozott megállapodás szerinti tőkeemelés, melynek két lehetséges hatását alábbi cikkünk második oldalán mutattuk be:Míg tehát jó hír egy tőkeemelés a növekedési mozgástér szempontjából, rossz hír lehet a hígítási hatás miatt.

Tőkeemelési lehetőségek és veszélyek a CIG Pannóniánál
Ezzel kapcsolatban Sándor Benedek elmondta, hogy a 2010-es veszteség mértékét az egyszeri tételek kiugróan magas 1,7 milliárd forintos mértéke magyarázza, így már idén a veszteség nagymértékű csökkenésével terveznek: a társaság meredek ütemben épülő biztosítási állománya által jelentett növekvő teherbíró képesség önmagában is javítja az eredményességet, és a javuló működési hatékonyság miatt további javulást várnak. Szerzési költségeik a piaci átlagnak megfelelőek, a hatékony operációnak köszönhetően pedig igazgatási költség-mutatóik egyre javuló tendenciát mutatnak.

Tőkeemelési lehetőségek és veszélyek a CIG Pannóniánál
A biztosító korábban úgy prognosztizálta, az indulástól számított 7. év környékén, vagyis valamikor 2014 táján lehet először nyereséges a társaság. A tőkeemelési kényszer a növekedési terveken túl attól is függ majd, milyen pályán sikerül ezt elérnie a CIG Pannóniának.
volkswagen_getty
áder jános_mti
hindenburg_getty
borkai zsolt_győr_mti
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
wall street_getty