Előfizetői tartalom

A Szurgut keletre terjeszkedik

A két esztendeje a MOL-ban vásárolt tulajdonrésszel a brüsszeli tervekbe való betekintést remélő Vlagyimir Bogdanov cége most úgy döntött: 2011-2012 folyamán négymilliárd rubelt áldoz arra, hogy felgyorsítsa Oroszország egyik legnagyobb kőolajtartalékkal rendelkező, ám Isten háta mögötti lelőhelyének hasznosítását, amelyre a Szurgutnyeftyegaz kizárólagos kitermelési licenccel rendelkezik.

A Jakutföld délnyugati részén, a Lena középső folyása mentén található kutak a 2008. évi adatok szerint havi 120 000 tonna "fekete aranyat" adtak. Három blokkjuk azonban ennél sokkal nagyobb tartalékot rejt, ráadásul nem is túlságosan mélyen fekvő rétegekben, 1000-1200 méterre a felszín alatt. A kitermelés már az 1990-es évek elején elkezdődött, sőt négy esztendővel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés