Előfizetői tartalom

Kínai térhódítás Közép-Ázsiában

Átrendezheti a Szovjetunió felbomlása óta egészen mindmáig mozdíthatatlannak látszó, évszázadok alatt kialakult geopolitikai erőviszonyokat Iszlam Karimov üzbég elnök múlt csütörtökön tett pekingi látogatása, amelynek során a taskenti diplomácia által hosszan és alaposan előkészített kétnapos tárgyalássorozat részeként Peking ötmilliárd dollár értékben beruházásokat vállalt az energetikai szektor mellett az üzbég bankszférában, az infrastruktúrában és természetesen az energetikai szektorban.

A Taskent számára rendkívül kedvező megállapodás politikai ára mi más lehetett volna, mint a pekingi álláspont feltétel nélküli elfogadása Tibet és Tajvan kérdésében. Erre Karimov elnök könnyű szívvel rábólintott. A Kína számára ugyancsak súlyos problémát jelentő ujgur szeparatizmus ügyét azonban a jelek szerint nem érintették a felek. Nem véletlenül: a közép-ázsiai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés