Előfizetői tartalom

Benzinhiány Oroszországban

Gereben Ágnes
A Szovjetunió felbomlása és az "irányított demokrácia" vadkapitalista viszonyainak kialakulása óta még nem telt el annyi idő, hogy Oroszország polgárai megszabadulhattak volna az egykori hiánygazdaság fojtogató pszichózisától. Nem csoda, hogy az ország nagyvárosaiban az elmúlt hetekben kialakult és április 23-a óta akuttá vált benzinhiány néhány nap alatt 5--10 százalékos árdráguláshoz vezetett a belföldi piacon. Az okokból sejthető egy s más abból, hogy miközben a BP kútjain literenként 23 rubelről majdnem 25 rubelre emelkedett az ár, a Gazprom kőolaj leányvállalataihoz tartozó kutaknál nem változott semmi. A legnagyobb orosz energetikai cégek nyilvánvalóan nem akarják fokozni a feszültséget.

A gépkocsivezetők mindazonáltal lázas "spájzolásba" kezdtek, a felvásárlás pedig újabb hiányt és újabb árdrágulást generált. Különösen súlyos a helyzet Szentpéterváron, ahol másfél órás sorok alakultak ki a benzinkutaknál. Némi képzavarral elmondható, hogy olaj volt a tűzre Oleg Asimihinnek, a helyi kőolajklub elnökének nyilatkozata, miszerint e hét végére kénytelenek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái