Előfizetői tartalom

Vonatok az úton

Hámor Iván
A közlekedésbiztonsággal foglalkozó szakemberek egybehangzó állítása szerint akkor várható jelentős mértékű javulás a baleseti statisztikákban, ha a "leggyengébb láncszem", azaz a járművezetők szerepét sikerül csökkenteni. Ez ugyan az individualitás ellen szól, de kétségkívül csökkentheti figyelmetlenségből eredő balesetek számát és következményeik mértékét. Ebbe az irányba tett lépés az EU által életre hívott SARTRE projekt is, mely a "közúti vonatok" fejlesztésére irányul.

Nehéz vitatkozni azzal a felvetéssel - még ha sokan próbálkoznak is vele -, miszerint az országúti és autópályán történő közlekedés hatékonyságát jelentős mértékben növelhetné az, ha a járművek a jelenleginél sokkal kisebb követési távolsággal, egyenletes sebességgel haladnának egymás mögött. A balesetek kialakulásában leginkább a sebességkülönbség, és...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés