Előfizetői tartalom

Diszkriminálják a Gazpromot!

Az első júniusi kormányülést követően, késő este Vlagyimir Putyin miniszterelnök személyesen jelentette be, hogy hosszú, nehéz tárgyalásokat követően fontos megállapodást kötött a Gazprommal. Az államnak tett szolgálatai fejében több mint egy évtizede kivételes kedvezményeket élvező, hatalmas vállalat eddigi kötelezettségein felül a következő három évben - a bányajáradék drasztikus növelésével - 505 milliárd rubelt (18 milliárd dollárt) fizet be a költségvetésbe. 2012-ben 150, 2013-ban 170, 2014-ben 185 milliárd rubel a kirótt összeg, amellyel a büdzsé 3-4 százalékos (egy más szempontok szerint kiszámított, most publikált elemzés szerint viszont 13 százalékos!) hiányát igyekeznek befoltozni.

A pénzügyminisztérium egyelőre nem talált más forrást erre a célra. Az asztalon van ugyan a mindenkori költségvetések két örökzöld forrása, az alkoholra és a dohányárura kivetett adó emelése is, a jövő tavasszal esedékes elnökválasztás előtt azonban ez csak viszonylag szerény mértékű lehet. Egyelőre a Gazprom tekintetében is csak az összegről állapodtak meg...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés