Előfizetői tartalom

Drágább áramot hoz a német nukleáris exodus

Németország döntött: gyorsított ütemben leállítják az atomerőműveket, és minél előbb átállnak a megújuló alapú energiatermelésre. A döntést a legtöbb elemző egyértelműen politikainak minősíti, igen kevesen látják csak azt, hogy elfogadható költségnövekedés mellett miként lehet majd megvalósítani a termelési struktúra átalakítását az ellátás veszélyeztetése nélkül. A márciusi japán balesetet követően leállított nyolc atomreaktor többet már nem indulhat újra, 2015 és 2019 között három blokkot, majd 2021-ben és 2022-ben a megmaradó hat reaktort is lekapcsolják a német hálózatról. A német ipar aggódik a versenyképessége miatt, az érintett energiaszolgáltatók kártérítést követelnek, az európai energiatőzsdéken pedig drágul az áram.

A német kormány a hét elején döntött az országa nukleáris áramtermelésének végleges leépítéséről, a helyi vezetés minél előbb szeretné az ország áramellátását megújuló forrásokra átállítani. A döntés egyértelműen politikai gyökerű, de nem lehetetlen, hogy hosszú távon magával hozza majd azon gazdasági előnyöket, amelyet a helyi zöld párt és környezetvédő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés