Előfizetői tartalom

Sűrűsödnek a MOL elleni horvát támadások

Portfolio
Újabb fejezetek nyílnak a horvát kormány MOL elleni politikai támadásainak sorában, és a vádak előtt értetlenül álló hazai olajtársaság várhatóan a következő hónapokban sem pihenhet. A horvát választásokig ugyanis a jelentős nemzetgazdasági súllyal bíró INA kiváló eszköze lehet a politikai előnykovácsolásnak, amivel a kormány az eddigi tapasztalatok szerint élni is kíván. Bár a MOL-INA 2009 eleji részvényesi megállapodásának felülvizsgálata és felülírásának szükségessége az utóbbi időszakban már többször is terítéken volt, az ahhoz kapcsolódó kockázatok (amik elsősorban az irányítási jogok esetleges változásából táplálkoznak) miatt a MOL részvények árfolyama akár tartósan is nyomás alá kerülhet az elkövetkező időszakban. A hazai társaság számára ugyanis stratégiai fontosságú az INA megtartása, mely már eddig is jelentős eredményhozzájárulást produkált a csoport egésze számára. A MOL-nak van mit vesztenie, de persze a horvátoknak is. A MOL segítette ki az INA-t a 2008 végi likviditási gondjaiból, elkezdte rendbetenni a társaság működését, mely a hatékonyság érdemi javulásában ölt testet.

A támadások nem most kezdődtek A MOL 2003 nyarán az OMV-vel való hatalmas versenyfutást követően állapodott meg a horvát kormánnyal arról, hogy 505 millió dollár ellenérték fejében megszerzi az INA 25% plusz egy részvénytulajdonát. Az irányítói jogok biztosításáról ekkor még szó sem volt, sőt a MOL elővásárlási jogot sem kapott a további állami részvénycsomagra....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés