Előfizetői tartalom

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?

Valóságos pánikhangulat uralkodik mostanság a részvénypiacokon, ezt jól mutatja az is, hogy a múlt hét csütörtöki esés bekerült az S&P 500 eddigi legnagyobb egynapos zuhanásai közé. Az alábbiakban megvizsgáltuk, hogy a mindenkori 10 legnagyobb napi esés az S&P 500-ban vajon átmeneti hisztéria volt-e csupán, vagy esetleg egy közelgő trendváltás előjele. A 10 esetből 5 az előbbi feltételezést támasztja alá, a másik 5 viszont - mely 2008-hoz kapcsolódik - trendfordulót jelzett előre. Az utóbbi 5 eset annyiban eltér a többitől, hogy ekkor medve piac uralkodott, és annak is a vége felé jártunk. Az S&P 500 index a májusi lokális csúcshoz képest már 11%-ot esett, amennyiben pedig a lejtmenet tartósnak bizonyul, elérhetjük a 20%-os limitet is, ahonnan már hivatalosan is medve piacról beszélünk. Ha ez bekövetkezik, a múltbeli tapasztalatok alapján a befektetők hosszú ideig tartó lejtmenetre készülhetnek, a korábbi medve piacok átlagos hossza ugyanis 15 hónapot tesz ki.
Az elmúlt napokban a válságra emlékeztető pánik volt megfigyelhető a világ részvénypiacain: a tőke menekült a biztonságosnak hitt eszközökbe, a befektetők válogatás nélkül adták a részvényeket és a nyersanyagokat, a bankszektor pedig élen járt az esésben. A csütörtöki mélyrepülés a történelembe is beírta magát, mivel közte van a legnagyobb napi zuhanásoknak...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái