Üzlet

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?

Portfolio
Valóságos pánikhangulat uralkodik mostanság a részvénypiacokon, ezt jól mutatja az is, hogy a múlt hét csütörtöki esés bekerült az S&P 500 eddigi legnagyobb egynapos zuhanásai közé. Az alábbiakban megvizsgáltuk, hogy a mindenkori 10 legnagyobb napi esés az S&P 500-ban vajon átmeneti hisztéria volt-e csupán, vagy esetleg egy közelgő trendváltás előjele. A 10 esetből 5 az előbbi feltételezést támasztja alá, a másik 5 viszont - mely 2008-hoz kapcsolódik - trendfordulót jelzett előre. Az utóbbi 5 eset annyiban eltér a többitől, hogy ekkor medve piac uralkodott, és annak is a vége felé jártunk.

Az S&P 500 index a májusi lokális csúcshoz képest már 11%-ot esett, amennyiben pedig a lejtmenet tartósnak bizonyul, elérhetjük a 20%-os limitet is, ahonnan már hivatalosan is medve piacról beszélünk. Ha ez bekövetkezik, a múltbeli tapasztalatok alapján a befektetők hosszú ideig tartó lejtmenetre készülhetnek, a korábbi medve piacok átlagos hossza ugyanis 15 hónapot tesz ki.
Az elmúlt napokban a válságra emlékeztető pánik volt megfigyelhető a világ részvénypiacain: a tőke menekült a biztonságosnak hitt eszközökbe, a befektetők válogatás nélkül adták a részvényeket és a nyersanyagokat, a bankszektor pedig élen járt az esésben. A csütörtöki mélyrepülés a történelembe is beírta magát, mivel közte van a legnagyobb napi zuhanásoknak az S&P 500 indexnél (egész pontosan a benchmark 24-ik legnagyobb napon belüli esése 1964 január óta).

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?
A befektetőkben mindezek láttán joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon a májusi lokális csúcshoz képest elszenvedett 11%-os zuhanás csak korrekciónaik tekinthető, vagy esetleg egy közelgő medve piac előszele. Technikai értelemben medve piacról akkor beszélünk, ha az index a lokális csúcshoz képest legalább 20%-ot esik. A kérdés megválaszolásához megvizsgáltuk a korábbi 10 legnagyobb napon belüli zuhanást az S&P 500 indexnél, hogy eldönthessük, vajon csak átmeneti megingásokról, piaci hisztériáról volt szó, vagy egy közelgő, hosszabb távú trendfordulóról.

Minden idők legnagyobb esése

Az 1987-es tőzsdekrach volt az S&P 500 történelmében a legnagyobb mértékű százalékos esés, október 19-én az index 20,4%-ot zuhant, de a történelem ötödik legnagyobb, 8,28%-os zuhanása szintén ehhez az időszakhoz köthető, 1987. október 26-án következett be.

Az emelkedő trend egy fél éven belül újrakezdődött, tehát a piac gyorsan túltette magát az eseményeken, de a csúcson beszálló befektetők számára valószínűleg nem túl megnyugtató, hogy a piacnak csaknem két évébe telt, amíg újabb csúcsot döntött.

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?
Előkelő helyen a 2007-2009-es válság

Minden idők második, harmadik és negyedik legnagyobb napi esése a legutóbbi válsághoz kapcsolódik, az S&P 500 index 2008 október 15-én 9,03%-ot veszített értékéből, míg december 1-én 8,93, szeptember 29-én pedig 8,79%-os zuhanás volt megfigyelhető. Itt sajnos egyik sem bizonyult átmeneti hisztériának, az index ugyanis a rá következő hónapokban még jelentős eséseket produkált. A megnyugvás 2009 márciusában jött, ami egyúttal trendforduló is eredményezett a tőzsdéken, azonban a piacok mindeddig nem tudták elérni a válság előtt látott csúcsokat.

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?
Az ötödik a sorban...

1987. október 26-án történt a történelem ötödik legnagyobb index esése, amely még az 1987-es tőzsdekrach nagyobb utórezgései közé tartozott. Éppen ezért ugyanaz vonatkozik rá, mint a legnagyobb esésre: gyorsan lezajlott és gyorsan újra emelkedésnek indultak a piacok.

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?
A hatodik

Ez szintén a 2007-2009-es válsághoz köthető, az S&P 500 október 9-én 7,62%-kal került lejjebb. Ugyanazok érvényesek ebben az esetben is, mint amit a második, harmadik és negyedik legnagyobb esésnél írtunk.

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?
Az ázsiai válság

Minden idők hetedik legnagyobb napon belüli esése 1997. október 27-én következett be, az index 6,87%-ot esett. A grafikonon jól látható, hogy ez az esés csak átmeneti volt, sőt a piac itt 1-2 hónap alatt újra meg is hódította a zuhanás előtti szinteket.

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?
Beköszöntött az orosz válság is

Sorban a nyolcadik legnagyobb egynapos esés az orosz válság kirobbanásához és többek között az LTCM nevű hedge fund bukásához kapcsolódik: 1998. augusztus 31-én az S&P 500 6,8%-ot zuhant. Az esés az egy évvel korábbihoz hasonlóan átmeneti volt és a piac fél év múlva újra csúcsot döntött.

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?
A kilencedik

1988.január 8-án történt a történelem kilencedik legnagyobb napi zuhanása az indexben, amely szintén az 1987-es tőzsdekrach nagyobb utórezgései közé tartozott. Így erre is ugyanaz vonatkozik, mint az eseményhez kapcsolódó többi nagy esésre.

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?
És végül a tizedik

Erre 2008 november 20-án került sor, vagyis ez ugyancsak a legutóbbi válsághoz kötődik. Ugyanazok érvényesek itt is, mint amit a 2007-2009-es válság kapcsán korábban leírtunk.

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?
Mi a konklúzió?

Összességében az 1964 óta bekövetkezett 10 legnagyobb zuhanás közül 5 csak átmeneti megingás volt az amerikai részvénypiacon, a hosszú távú (emelkedő) trend ezekben az esetekben nem tört meg. Az S&P 500 a pillanatnyi sokkokat gyorsan kiheverte és rövid időn belül új csúcsokat döntött. A másik 5 eset viszont a legutóbbi válsághoz kapcsolódik, itt azonban a helyzet annyiban más, hogy eleve medve piacot éltünk (és annak is a vége felé jártunk). A 2008-as év során látott hatalmas napon belüli eséseket további lejtmenet követte, az S&P 500 2009 márciusáig mélyrepülésben volt. Ezután viszont enyhülés jött, ami meghozta a trendfordulót is, azonban az index máig nem tudta elérni a válság előtt látott szinteket.

Sőt, május óta egy erőteljes lefordulást láthatunk, melyben sokan már egy W-alakú recessziót látnak bele. A kilátások mindenesetre nem kedvezőek, hiszen a reálgazdasági folyamatok szinte mindenütt romlás mutatnak, a gazdasági aktivitás globális szinten lassul. Az eddigi gazdaságélénkítések pedig nem váltották be a reményeket, eredményük az államadósságok elszállása lett. Emiatt újabb stimulusokra aligha van már lehetőség, így maradnak a fájdalmas megszorítások, melyek valóban a recesszió irányába terelik a világgazdaságot.

Mi lesz, ha...

Fentebb már említettük, hogy az S&P 500 a május eleji lokális csúcshoz képest már 11%-ot esett, amennyiben pedig a lejtmenet folytatódik, könnyen elérhetjük a 20%-os limitet is, ahonnan már hivatalosan is medve piacról beszélünk. Ha ez bekövetkezik, a múltbeli tapasztalatok alapján a befektetők hosszú ideig tartó lejtmenetre készülhetnek, a korábbi medve piacok átlagos hossza ugyanis 15 hónapot tesz ki.

Hisztérikus tőzsdei zuhanások - Mit mutat a múlt?
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT