Üzlet

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?

Portfolio
Komoly problémává vált Svájcban az erős frank, ami nagy fájdalmat okoz a gazdaságnak, ez pedig tükröződik a részvénypiac teljesítményében is. A 20 legnagyobb svájci céget tömörítő SMI gyakorlatilag 2009 márciusa óta alulteljesíti a fontosabb fejlett piaci indexeket, az elmúlt hónapokban pedig a lemaradás csak nőtt. Mindez persze nem meglepő, hiszen a benchmark komponensek többsége a globális piacokon működő, nagy exportkitettséggel rendelkező vállalat. Értékeltség tekintetében a svájci részvénypiac a jelenlegi szinteken sem tekinthető olcsónak, hiszen az átlagosnál magasabb P/E ráták mellé átlag alatti EPS-növekedés társul az elemzői várakozások alapján. Ez persze a jövőben könnyen változhat.
A frankerősödés háttere

Jóideje, egész pontosan 2009 októbere óta erősödik töretlenül a svájci frank az euróval szemben, az elmúlt hónapok pánikszerű tőzsdei zuhanásai közepette pedig a folyamat olyannyira felgyorsult, hogy az EUR/CHF közel került a paritáshoz. A frank hagyományosan menekülő devizának számít, így a globális kockázati étvágy csökkenése automatikusan erősíti az alpesi fizetőeszközt. A frankerősödés ellen a svájci kormány és a jegybank is küzd, ugyanis egyre több jel utal arra, hogy a gazdaságnak fáj a vészesen dráguló frank.

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
Miért menekülő termék a svájci frank? Ahhoz, hogy egy ország devizája biztonságosnak tekintett eszköznek számítson, az alábbi feltételeknek kell teljesülni:

-erős, kedvező strukturális szerkezettel bíró gazdaság: miközben a fontosabb fejlett európai országok eladósodottsága a bankmentések és a gazdaságélénkítő erőfeszítések révén jelentősen megugrott, addig Svájc GDP-arányos eladósodottsága kevesebb mint 40%. A folyó fizetési mérleg aktívuma a GDP 14%-ára rúg, a munkanélküliség ráta pedig 3% körül van.

-fiskális és monetáris politikai hitelesség: Svájc esetében ez a feltétel is teljesül, bár érdemes kiemelni, hogy a jegybank hitelességén némi csorbát ejtett, hogy 2010-ben intervenciókkal sem tudta megfékezni a frank felértékelődését

-likviditás: igen fontos feltétel, ami főként a drámai piaci események alkalmával kerül előtérbe. A svájci frank a BIS adatai szerint a globális devizapiaci forgalom mintegy 6%-át adja (az egyes devizák között ezzel hatodik a sorban).

Mi történik a részvénypiacon?

Ha a svájci részvénypiac teljesítményét a többi fejlett piacéval összevetjük, akkor lényegében a 2009 márciusi fordulat óta alulteljesítés mutatkozik. Itt lényegében alig volt felpattanás, persze azért fontos kiemelni, hogy a svájci részvények a válságban relatíve jól teljesítettek. A 20 legnagyobb vállalatot tömörítő SMI index igazán 2010 májusa óta szakadt el a többi fontosabb fejlett piaci benchmarktól.

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
Ha az idei évi teljesítményeket nézzük, Svájc az utolsók között van a sorban, az SMI közel 20%-ot veszített értékéből január óta. Ennél csak a közelmúltban tűz alá került francia piac zuhant nagyobbat.

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
Mely papírok húzták le az indexet? Az alábbi grafikonon az egyes SMI komponensek idei évi teljesítménye látható, több részvény is akad, melynél év eleje óta 30% feletti csökkenés mutatkozik.

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
A benchmark alakulását azonban nagyrészt három papír, a Nestlé, a Novartis és a Roche mozgása határozza meg, ezek együttes indexbeli súlya mintegy 60%. Az SMI komponensek nagy része a globális piacokon működő, jelentős exportkitettséggel rendelkező vállalat - ilyen az említett három társaság is -, ezeket pedig kedvezőtlenül érinti a hazai deviza erősödése (amennyiben CHF-ben készülnek a kimutatások).

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
Az alábbi ábra is jól mutatja, hogy a svájci részvénypiacot nyomás alatt tartja a frank folyamatos erősödése, a széles piacot lefedő Stoxx 600 indexhez képest az alulteljesítés mértéke egyre jelentősebb.

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
Hogy fest az árazás?

A számítások során itt a fontosabb fejlett piaci (amerikai, német, francia, brit, svájci és japán) MSCI indexeket és az ezekre vonatkozó elemzői várakozásokat (Datastream konszenzus) használtuk fel.

Az elmúlt hónapokban látott részvénypiac zuhanások ellenére az elemzői várakozások egyelőre stabilak, egyedül Franciaország és Svájc esetében tapasztalható irányváltás, a konszenzus itt már lefelé mozdult.

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?


Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
Ezt a franciáknál az esetleges leminősítéssel kapcsolatos kockázatok, Svájcnál pedig az erős frank gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása magyarázza elsősorban, az utóbbit jól mutatja az alábbi grafikon is.

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
Az ábráról mindenesetre az is leolvasható, hogy az elemzők mennyire megkésve reagálnak a fundamentumokban bekövetkezett változásokra, hónapokon keresztül tartó frankerősödést követően kezdték csak el lefelé módosítani várakozásaikat.

Az előretekintő P/E ráták a fent említettek hatására valamennyi fejlett piac esetében csökkentek, jelenleg a legolcsóbb Németország, ahol a mutató alig több, mint 8-szoros. Svájc esetében jelenleg 12-szeres a forward P/E alapú értékeltség, ami most a legmagasabbnak számít a vizsgált országok között.

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
Ha a hosszabb távon vizsgáljuk az értékeltség alakulását, akkor valamennyi index esetében diszkont mutatkozik az árazásban, ennek mértéke Svájcnál a legalacsonyabb (12%).

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
A jelenlegi piaci kockázatok (gazdasági lassulás, európai adósságválság, esetleges országleminősítések) közepette az EPS-várakozásokban igen nagy bizonytalanság van, ilyenkor alkalmasabb lehet a P/BV mutató használata. Ez alapján is hasonló a kép, az előretekintő P/BV ráták az általunk vizsgált fejlett piaci indexeknél kivétel nélkül csökkentek.

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
A hosszú távú átlagos értékekhez képest ugyancsak diszkont figyelhető meg mindenütt az árazásban, az 5 éves átlagos forward P/BV rátához képest az MSCI Svájc index jelenleg 15%-os alulértékeltséget mutat. A legnagyobb, 30%-os diszkonttal a franciák forognak.

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
A P/E ráták önmagukban még nem sokat mondanak, hogy helyes következtetéseket vonhassunk le, érdemes a növekedési kilátásokat is szemügyre venni. Ezek alapján az látszik, hogy Svájc a jelenlegi szinteken felülértékelt, mivel a relatíve magas mutatószámokhoz az átlagosnál alacsonyabb EPS-növekedés társul.

Tényleg annyira szenvednek a svájci cégek az erős franktól?
Összegzés: Az alpesi deviza szárnyalása igen komoly gondot okoz az országnak, emiatt a kormány és a jegybank is erőfeszítéseket tesz, hogy megtörje a frank erejét. Az elmúlt hetekben publikált második negyedéves gyorsjelentésekben a legtöbb svájci tőzsdei cég már panaszkodott az erős frankra, melynek negatív hatását már költségcsökkentésekkel is nehéz ellensúlyozni. Az elemzői várakozásokban is növekvő pesszimizmus tükröződik, az MSCI Svájc index EPS-konszenzusa az elmúlt hetekben erőteljes csökkenést mutatott.

Múlt heti piaci pletykák szerint a probléma megoldása érdekében az árfolyam rögzítése, esetleg egy árfolyamküszöb felállítása is szóba jöhet Svájcban, a hatóságok részéről azonban eddig nem érkezett utalás az árfolyam rögzítésére. A pletykákhoz a piac rögtön feltételezett árfolyamtartományt is társított (1,12-1,15 között), egyes hírek szerint azonban a svájci vállalatok ennél jóval magasabb (1,4-1,5-ös) rögzítési árfolyammal lennének megelégedve. Ha a jövőben mégis rögzítésre kerülne sor, és az árfolyam valahol a fent említett értékek között lenne, az a frank jelentős gyengülését eredményezhetné. Ekkor viszont a részvények egyből vonzóbbnak tűnnének már értékeltségi oldalról.
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
olaj