Előfizetői tartalom

Orosz-ukrán energetikai csörte

A szaksajtóban még mindig a régen okafogyottá vált "Moszkva-barát" jelző kíséretében emlegetett Viktor Janukovicsnak a Szocsiban pihenő Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott tárgyalásai mindkét fél szerint teljes kudarccal végződtek. A házigazda megismételte a még tavaly tavasszal Vlagyimir Putyin miniszterelnök által felvetett "fúziós" tervet. A látszólag jó szándékú, jámbor ötlet a Gazprom és ukrajnai megfelelője, az állami Naftogaz fúziójáról szólt, amelyet bátran a kisegér és az elefánt frigyének minősíthetünk, hiszen a kiszemelt ara az orosz gigaholding piaci tőkeértékének hét százalékát sem éri el. Putyin szokás szerint minden előkészítés nélkül bejelentett ötletét akkor szakmai körökben olyan felháborodás fogadta, hogy észrevétlenül lekerült a napirendről.

Most Medvegyev kapta a feladatot, hogy az EU lehetséges ukrajnai befolyásának visszaszorítását szolgáló fúzió gondolatát felelevenítse. Nyilván nem véletlenül éppen akkor, amikor Kijevben arra készülnek, hogy Julia Timosenko volt miniszterelnököt bíróság elé állítsák az Ukrajna számára rendkívül előnytelen 2009. januári orosz—ukrán földgáz egyezmény miatt. Ez...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés