Előfizetői tartalom

Csodálatos évek állnak a magyar részvénypiac előtt

2017-re a hazai részvénypiac forgalma a 2011-re várt érték közel háromszorosára bővülhet, a részvények piaci kapitalizációja 44 millió euró fölé emelkedhet, a külföldi szekciótagok száma 28-ra nőhet, és új kibocsátók is megjelenhetnek a BÉT-en. Ezeket a feltételezéseket tartalmazza az a dokumentum, amelyet a Budapesti Értéktőzsde juttatott el a részvényeseihez a Xetra kereskedési rendszer bevezetéséről tartandó szeptember 6-i rendkívüli közgyűlés előtt. A bevezetőben említett növekedés abban az esetben köszönthet a magyar részvénypiacra, ha a kereskedési rendszer cseréjéről szóló dokumentum alap forgatókönyvét vesszük alapul, és megtörténik a Xetra kereskedési rendszer bevezetése. A BÉT elképzelése szerint a kereskedési rendszer cseréje egyszerűbb hozzáférést tesz lehetővé a szekciótagok számára, ez pedig pozitív hatással jár a részvénypiaci forgalomra, új tagok és kibocsátók jelenhetnek meg a piacon. A BÉT modelljében azonban a lehetséges kockázatokat is felsorolja, a fentebb említett növekedés ellen hathat többek között egy újabb piaci válság, az alternatív tőzsdék is forgalmat szívhatnak el a BÉT-ről, és a legrosszabb forgatókönyv szerint akár az egyik blue-chip vállalat is kivezetésre kerülhet a következő években. Egy azonban az alap és a legrosszabb forgatókönyvben is közös: a BÉT véleménye szerint mindkét esetben előnyökkel jár a Xetra bevezetése. Kérdés, a BÉT kisrészvényeseit is sikerül-e meggyőzni a dokumentumban levezetett érveléssel.

Modell a kereskedési rendszer cseréjéhez A BÉT kalkulációi során abból az alapfeltevésből indult ki, hogy a Xetra rendszer bevezetése az egyszerűbb hozzáférésen keresztül elősegíti a szekciótagok számának növekedését, ez pedig pozitívan hathat a részvénypiaci forgalomra. Egy statisztikai modell került kidolgozásra, amely 18 külföldi tőzsde 2005-ös, valamint 20 (18+2)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés