Üzlet

Zöld energetika: startra kész a szakma!

Portfolio
A magyarországi bankok készek arra, hogy finanszírozzák a hazai megújuló-beruházásokat, azonban a jelen bizonytalan szabályozói környezet összességében lehetetlenné teszi, hogy projektek valósulhassanak meg. Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára türelmet kért a befektetőktől, ugyanis a szaktárca egy jól átgondolt, a társadalmi igényeket maximálisan szem előtt tartó támogatási rendszer kiépítésében érdekelt, amelynek kidolgozáshoz időre van szükség - derült ki a Portfolio.hu Green Energy Investment Forum 2011 konferencián.


Zöld energetika: startra kész a szakma!
A zöld energetika beruházásokban érdekelt vállaltok, befektetők és finanszírozók részvételével tegnap megtartott közel kétszáz fős konferencián Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy a megújuló és alternatív energiaforrások elterjedését ösztönző rendszer 2012. július elsején kerülhet bevezetésre, így eddig az időpontig értelemszerűen a korábban felfüggesztett széltender sem kerülhet kiírásra. Bencsik János türelmet kért a piaci szereplőktől, és hangsúlyozta, hogy bármilyen lobbierő nyomása ellenére is a kormányzat abban érdekelt, hogy a társadalmi igényeknek legmegfelelőbb új támogatási rendszer léphessen életben, amelynek kidolgozásához idő kell. A szakterületért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzat célja hogy a környező országokban felszínre került szabályozási anomáliákat a hazai rendszer elkerülje, tanuljon azok hibáiból. A METÁR-koncepcióval összefüggésben Bencsik János hangsúlyozta, hogy a biomassza-erőművek esetében látnak arra a módot, hogy a tervezetben meghatározott 20MW-os teljesítményhatárt kivételes esetekben 30 MW-ra emeljék majd. Ilyen eset lehet például, ha a korábbi rossz hatásfokú egységeket jobb hatásfokú egységekkel váltanák ki, illetve ha a korábbi vegyes tüzelésű erőműveket váltanák ki korszerű biomassza-egységekkel.

Zöld energetika: startra kész a szakma!
A banki kerekasztal-beszélgetésben az MKB, az OTP, a ING és az EBRD képviselője vett részt. A beszélgetés során elhangzottak szerint a hazai bankok készek lennének finanszírozni a zöld-energetikai projekteket, azonban az új támogatási rendszer érvénybe lépéséig ők sem tudnak érdemben lépni. A bankok képviselői szerint igen nehéz időszakban a hazai finanszírozói szakmai, a különadó, a KÁT-átalakítás, a végtörlesztés és az egyéb banki szabályozások egyaránt nehezítik a tevékenységeiket, azonban a jó projektek finanszírozására továbbra is tudnak forrást biztosítani. Az új METÁR-tervezet kapcsán a banki szakemberek egyetértettek abban, hogy az abban megfogalmazott elvek abszolút előremutatóak a korábbi rendszerhez képest, azonban a részletek fogják meghatározni azt, hogy a METÁR mennyiben lesz hatékony ösztönzési rendszer a jövőben.

Zöld energetika: startra kész a szakma!
A régió a nemzetközi befektetőknek továbbra is igen kockázatos piacnak számít, így az egyes nemzeteknek igen jelentős feladatuk van abban, hogy a megfelelő befektetői környezet biztosításával csökkentség az elvárt kockázati felárakat. A régióban a legnagyobb növekedés Lengyelországban valósult meg az elmúlt időszakban, főként a szélenergia esetében, és az ország várhatóan a következő években is jó befektetési lehetőséget fog biztosítani. A csehek a napenergia tekintetében szintén jelentős, közel 2 GW-os PV-kapacitást valósítottak meg 2010 végéig, azonban ez a mennyiség már komoly problémát jelent az ország számára. A következő években várhatóan román és bolgár piac lehet az, ahol jelentős mértékű új zöld kapacitások épülhetnek ki.

A Green Energy Investment Forum 2011 -on megjelent iparági és pénzügyi szakemberek egyöntetűen amellett foglaltak állás, hogy az új hazai támogatási rendszer kapcsán az egyik legalapvetőbb elvárás, hogy kiszámítható környezet biztosítson a beruházok számára, hogy az új rendszer képes legyen elnyerni az iparágban tevékenykedők bizalmát, ami mellett régiós szinten is versenyképes megtérülést biztosítson az iparágba befektetők számára.

Zöld energetika: startra kész a szakma!
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
intel logo company