Üzlet

Újra veszteséget hoztak a határidős pozíciók

Portfolio
Amerikában már beindult a gyorsjelentési szezon, és lassan majd a hazai cégek harmadik negyedéves eredményeit is megismerhetik a befektetők. A Portfolio.hu szokásokhoz híven megvizsgálta, hogy az elmúlt hónapok árfolyammozgásai következtében mekkora pénzügyi nyereségre/veszteségre számíthatnak azok a hazai tőzsdei társaságok, melyek saját részvényeikre vonatkozóan határidős vételi pozíciókkal rendelkeznek. Kalkulációink szerint az Est Media 1, a Synergon mintegy 23, az E-Star pedig több mint 500 millió forintot veszíthetett ezeken az ügyleteken. A PannErgy ugyan már nem rendelkezik ilyen kontraktusokkal, azonban Synergon-részesedésén a papírok mélyrepülése miatt 82 milliós veszteséget könyvelhetett el a július-szeptember közti időszakban.
E-Star

A részvényárfolyam jelentős esése a harmadik negyedévben nagy veszteségeket okozott az E-Star számára. A 120 000 darab saját részvényre szóló határidős vételi pozíción ugyanis a vállalatnak 462 millió forintos realizált és további 55 millió forintos nem realizált vesztesége képződött.

Újra veszteséget hoztak a határidős pozíciók
Mindezek hatására a 2010 végén és 2011 elején felhalmozott határidős pozíciók eddig összességében közel 400 millió forintos mínuszt hoztak pénzügyi sorokon. A második negyedév végéig tehát még a nyereség irányába billent a mérleg nyelve, amit a harmadik negyedév nagy áresése negatív irányba változtatott.

Újra veszteséget hoztak a határidős pozíciók
Est Media

A korábbiakban econet.hu névre hallgató társaság 2008 negyedik negyedévétől rendelkezik határidős vételi pozíciókkal saját részvényeire vonatkozóan. A cégnek a korábbi negyedévekben rendre 210 darab (2,1 millió darab saját részvényre vonatkozó) határidős kontraktusa volt nyitva, az idei második negyedévben azonban a pozíciók nagy része lezárásra került.

A 2011 szeptemberi lejáratú kontraktusokat az Est Media március 11-én nyitotta 87,5 forinton, akkor még a szokásos 2,1 millió darabos kontraktusméret mellett. Ebből időközben 1,9 millió részvényre vonatkozó pozíció lezárásra került, így a társaságnak a harmadik negyedévben már csak 200 000 darab részvényre volt nyitva határidős vételi pozíciója.

Fontos megemlíteni, hogy időközben a társaságnál részvény összevonás történt, így a határidős elszámolóárak is módosultak. A jobb nyomonkövethetőség miatt azonban az alábbi táblázatban ennek hatásától eltekintve szerepeltetjük a részvényszámot és a határidős elszámolóárat (az eredményhatás szempontjából ez lényegtelen).

A 2011 szeptemberi lejáratú vételi kontraktusokat augusztus 24-én zárták le, akkor a határidős árfolyam 26,5 forinton állt. Az Est Mediának így ezen az ügyleten összesen 12,2 millió forint realizált vesztesége keletkezett. Emellett az augusztus 24-én nyitott, 2011 decemberi határidős kontraktuson a negyedév végéig 2,06 millió forint nem realizált veszteséget könyvelt el a társaság, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a 2011 szeptemberi pozíciókon a korábbi negyedévben 13,3 millió forint nem realizált veszteséget elszámoltak. Mindezek eredőjeként a határidős pozícióknak a harmadik negyedévi eredményhatása számításaink szerint -0,96 millió forintot tesz ki.

Újra veszteséget hoztak a határidős pozíciók
Az Est Mediánál jelenleg is zajlik a szervezeti reorganizáció, melynek célja a jövőbeni eredményes működés megalapozása. A befektetők ezt egyelőre nem igazán díjazzák, a papírok továbbra is igen nyomott szinten, a korábban beállított történelmi mélypont közelében tartózkodnak.

Újra veszteséget hoztak a határidős pozíciók
Synergon

Átalakuláson megy keresztül a Synergon is, az árfolyamgrafikon azonban itt sem bizakodó befektetőkről árulkodik. A részvények a harmadik negyedévben is folytatták a lejtmenetet, igaz a korábbi negyedévi 40%-hoz képest most mérsékeltebb, 22%-os volt az esés.

Újra veszteséget hoztak a határidős pozíciók
Ennek hatására számításaink szerint a társaság 2011 harmadik negyedévében mintegy 23 millió forintos nem realizált veszteséget számolhatott el a 300 000 darab saját részvényre vonatkozó határidős vételi pozíciókon, lefele húzva majd gyorsjelentésében a pénzügyi sort. A határidős pozíciók miatti kumulált veszteség így tovább hízik, mely 2007 vége óta összességében 967 millió forintot tesz ki.

Újra veszteséget hoztak a határidős pozíciók
A Synergon a határidős vételi pozíciókat (akkor még 610 000 darab részvényre) 2007 decemberében nyitotta igen magas, 1 788 forintos részvényárfolyam mellett. Bár 2009 júniusától csökkentette a társaság az állomány nagyságát, addigra a részvényár már 500 forintig esett, jelentős pénzügyi veszteséget okozva.

A 2009-es év második fele a Synergon piacán is meghozta ugyan a feltámadást, akkorra azonban már a korábbi mennyiség felének megfelelő, 300 000 darab részvényre vonatkozó határidős vételi pozíciója maradt csak a cégnek. Mivel az árfolyam is csupán 820 forintig tudott visszakapaszkodni, a kumulált veszteség a határidős pozíciókon csak 750 millió forintig apadt.

Újra veszteséget hoztak a határidős pozíciók
PannErgy

A társaságnak 2010 júniusa óta már nincsenek saját részvényekre vonatkozó határidős pozíciói, a Synergonban meglévő részesedésén azonban a papírok árfolyamesése következtében a harmadik negyedév során 82 millió forintos veszteséget szenvedhetett el, feltételezve, hogy a korábbi negyedévi 12,5%-hoz képest nem változott a részesedés mértéke.

Újra veszteséget hoztak a határidős pozíciók
kinai elnok
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Airplane