Üzlet

Több százan leválnának az E-Star gyergyói távhőjéről?

Portfolio
Fizetésképtelenségre hivatkozva több százan le akarnak csatlakozni a gyergyószentmiklósi távfűtésről, értesült még napokkal ezelőtt az ujkelet.ro. Az E-Star C.D.R Kft. cáfolta a lap értesüléseit.

Egy tegnapi döntés értelmében a hő ára a következő két évben nem változik majd, az E-Starnak pedig nem kell bérleti díjat fizetnie az önkormányzattól bérbevett eszközök után.
A fizetésképtelenségre hivatkozó lakók kéréseire a távhőszolgáltató vagy nem válaszolt, vagy törvénycikkeket felsorakoztatva a kérvényező tudomására hozta, hogy nem válhat le a rendszerről. A lap állítása szerint viszont nincs olyan jogszabály, ami kötelezhetne bárkit a szolgáltatás igénybe vételére. Egy meg nem nevezett Bucsin negyedi lakos azt mondta a lapnak, hogy az ötszáz lejes nyugdíjából nem tudja fizetni a 300-400 lejes távhődíjat.

A lap szerint több százan vannak a lecsatlakozni szándékozók, az E-Star helyi leányának közlése szerint azonban a fogyasztók kevesebb mint 2%-a (szerk.: ez nagyjából 70 lakást jelenthet) nyújtott be lecsatlakozási kérelmet.

Az E-Star egyes lakóknak adott válaszából az is kiderül, hogy szerintük a jogszabály előírása szerint az engedély nélkül lecsatlakozónak 500-1000 lej közötti bírságot kell megfizetni, hiszen a fűtési zónában egyetlen fűtéstechnikai megoldás engedélyezett. Süköd József, a Hargita megyei Ügyvédi Kamara dékánja úgy vélekedik, hogy "nem létezik olyan jogszabály, ami kötelezővé teszi egy szolgáltatás igénybevételét, mert ez megszegné a szerződési szabadság alapelvét."

A lap azt is megjegyzi, hogy a városban a tömbházi lakók többségének nincs érvényes szerződése a távhőszolgáltatóval, mert a szerződés végleges verziója nemrég készült el.

A fűtéstámogatás terén viszont kedvező változások történtek, hiszen a tavalyi 615 helyett ezúttal 786 lejnél határozták meg azt a jövedelmi küszöböt, amellyel még lehet támogatást igényelni. A megemelt korlát ráadásul csak azokra vonatkozik, akik a távhőszolgáltatást veszik igénybe.

Döntés született tegnap arról is, hogy a hőenergia ára 2013. november 30-ig nem változik, miközben az E-Star a következő két évben az önkormányzattól bérbevett eszközök bérleti díját nem kell, hogy megfizesse.
  

Bár a társaság cáfolta, hogy több százan leválnának a gyergyói távfűtésről, a befektetőkben a román piaccal kapcsolatos félelmekre az ilyen jellegű hírek csak ráerősítenek. Tavasszal az E-Star a zilahi és marosvásárhelyi projektekkel kapcsolatban jelezte, hogy az eredeti megállapodásban szereplőnél alacsonyabb fogyasztószámmal vették át a távfűtést, amire a részvény árfolyama eséssel reagált.

Mivel az E-Star cáfolta a több száz fős leválásról zóló értesülést, mindezek miatt vélhetően a menedzsment előrejelzése sem változik a projekt eredménytermelő képességével kapcsolatban. A hír mindazonáltal a román fogyasztók eddigi jó fizetési fegyelmének jövőbeli alakulásával kapcsolatban aggodalmakat ébreszthet a befektetőkben.

Több százan leválnának az E-Star gyergyói távhőjéről?
European parliament building, Brussels, Belgium
kína
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT