Üzlet

Az ÁKK áll az óriási forgalom mögött

Portfolio
Átkötések miatt ugrott meg a BÉT forgalma, az első látszat ellenére nem az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) értékesíti a magánnyugdíjpénztári vagyon átruházásával hozzá került részvényeket, pusztán technikai jellegű ügyletekről volt szó - a KBC Equitas információi szerint.
40 milliárd forint felett jár a BÉT mai forgalma, a kiugró aktivitás hátterében az ÁKK tranzakciói állnak. A brókercég szerint az átkötések az ÁKK és egy alapkezelő között történtek, az ÁKK így váltotta át a mögöttes részvényportfólióra a nyugdíjpénztári vagyon átruházásával birtokába került befektetési jegyeket. Vagyis az Adósságkezelő (azon belül is minden bizonnyal a nyugdíjpénztári vagyont kezelő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap) most már közvetlenül is részvényekkel rendelkezik (eddig a befektetési jegyeken keresztül birtokolt részvényeket).
  

Az ÁKK augusztus végi adatai szerint a Nyugdíjreform alapban 373 milliárd forintnyi befektetési jegy és ETF volt, míg hazai részvényekből 155,7 milliárd forintnyit birtokolt az alap. A mostani lépésre valószínűleg azért van szükség, mert az állam előbb-utóbb értékesíteni akarja a részvényeket, mivel 530 milliárd forintot elő kell teremtenie a hátralévő két hónapban a költségvetési lyuk betömése érdekében. Az államháztartás első tízhavi helyzetéről délután 4-kor kaphatunk friss képet.Az átkötések a MOL-ban több mint 13, az OTP-ben és a Richterben egyaránt közel 8, míg a Magyar Telekom esetében 5,5 milliárd forintos addicionális forgalmat generáltak (összesen több mint 36 milliárd forintnyi részvény cserélt gazdát). A tranzakciók ugyanakkor hangsúlyozottan technikai jellegűek, azaz nem az ÁKK portfóliójának leépítése okozta a szokatlan jelenséget.

A BÉT elmúlt három havi átlagos forgalma mindössze 15,5 milliárd forint, az elmúlt egy évben pedig csak 15,4 milliárd forintot tett ki az átlagos forgalom. Az októberi teljesítmény (534,6 mrd Ft) egyébként az elmúlt évek viszonylatában nézve is roppant gyengének mondható, 2005 óta ugyanis nem volt ennyire alacsony a BÉT azonnali részvénypiacának forgalma. Ha a forgalom tartósan ilyen magas maradna az több mint duplázódást jelentene az előző hónaphoz képest. A ÁKK birtokában az augusztus végi adatok szerint 374 milliárd forintnyi befektetési jegy és 156 milliárd forintnyi részvény volt.

Az ÁKK áll az óriási forgalom mögött
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
rossmann_getty_editorial