Előfizetői tartalom

Egis: a magyar beteg

A várakozásoknál sokkal gyengébb profit számokat tett közzé tegnap esti gyorsjelentésében a Egis, melynek bevétele és bruttó fedezete a vártnak nagyjából megfelelő lett, üzemi és nettó eredménye azonban több mint 40%-kal alulmúlta a Portfolio.hu által összeállított konszenzusban szereplő értékeket. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai: - az bevétel 2%-os emelkedése mellett a bruttó fedezeti szint 3%ponttal csökkent; - a legfontosabb piacokon (magyar, orosz, lengyel) növekedés volt tapasztalható; - az üzemi költségek minden soron emelkedtek, az év végi tételek jelentős növekedést okoztak; - a hazai különadók jelentősek voltak, így az üzemi profit megfeleződött; - a pénzügyi profit jelentős volt, a Hungaropharma értékvesztés azonban 1,5 mrd Ft-ot tett ki; - a cash állomány 4300 Ft részvényenként, ami az árfolyam 24%-át teszi ki; - a külföldi intézményi befektetők növelték részesedésüket a társaságban. Véleményünk szerint a gyorsjelentés hatására a mai kereskedés során jelentős negatív elmozdulásra kerül majd sor, amihez a várakozásoknál gyengébb profit számok mellett az ismét roppant negatívvá váló globális tőkepiaci környezet is hozzájárulhat. Az értékeltség hisztorikus viszonylatban ugyan alacsony (bár nem kiugróan alacsony), ugyanakkor relatív értelemben minden dimenzióban az átlagosnál kisebb a papírok diszkontja, ami szintén lefelé segítheti az árfolyamot.

Profit. Az Egis pénzügyi éve október 1-től szeptember 30-ig tart, így a társaság gyorsjelentése a negyedik pénzügyi negyedévről szól. Az alábbiakban azonban - a könnyebb érthetőség kedvéért - az egyes negyedévek alatt minden esetben a naptári negyedéveket értjük. A várakozások és a tény számok összevetését tartalmazza az alábbi táblázat, amiből az látszik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés