Előfizetői tartalom

Miben engedett Moszkva a WTO csatlakozás érdekében?

Gereben Ágnes
Felgyorsultak a 18 éven át lanyhán folyó tárgyalások Oroszországnak a Világkereskedelmi Szervezethez történő csatlakozásáról. A dolgok jelenlegi állása szerint a WTO december 15-17-ére tervezett miniszteri értekezletének döntése zárja majd le a méltatlanul hosszúra nyúlt folyamatot. Addig azonban még sok a tennivaló, azt követően is, hogy csütörtökön Genfben, Micheline Calmy-Rey svájci elnökasszony személyes közbejárásával legalább a kétoldalú kereskedelemben sikerült feloldani a csatlakozás legfőbb akadályának tekintett orosz-grúz ellentétet. Pontosabban az orosz hadsereg erre speciálisan kiképzett alakulatainak a jogilag Grúziához tartozó Dél-Oszétia 2008. augusztusi lerohanását megbosszulni kívánó WTO-tag Tbiliszi makacsul hangoztatott kifogásait.

A csütörtöki megállapodásban a felek vállalták a Grúzától de facto már elszakadt Abházia és Dél-Oszétia területén áthaladó áruszállítások kölcsönös ellenőrzését. Elfogadták, hogy erre a feladatra a svájci hatóságok választanak ki egy független céget, és Genfben kezelik majd az orosz és a grúz állam által a monitoring költségeire utalt pénzösszeget, amely...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái