Előfizetői tartalom

Nem hozna világvégét az iráni atomfegyver

Sándor Dávid
Nem várható, hogy a nyugati országok a líbiaihoz hasonló módon beavatkoznak majd Szíriában - mondta Dr. Rostoványi Zsolt, a Corvinus Egyetem rektora, Közel-Kelet szakértő. Tekintettel az ország megosztottságára, a vezetés megdöntése káosz irányába mutató állapotot idézhetne elő, ami negatívan befolyásolná az egész térség erőviszonyait. A szakértő az iráni helyzettel kapcsolatban úgy véli, hogy az ország nagyon is érdekelt az olaj- és gázkivitelének a fenntartásában, a Hormuzi-szoros lezárásával való fenyegetés egyike az Irán részéről rendszeresen megnyilvánuló retorikai fogásoknak. A felek várhatóan elmennek a határáig annak, hogy a másikat meghátrálásra kényszerítsék, de a nyugatnak és Iránnak egyaránt elemi érdeke, hogy tárgyalásos úton próbálják rendezni a helyzetet. Irán nukleáris hatalommá is válhat, de nem valószínű, hogy az ország ezzel bárkit konkrétan fenyegetne.

Portfolio.hu: Líbiában a fegyveres konfliktusok mélyülésével és a tüntetők elleni véres lépésekre reagálva az ENSZ közvetlen módon, katonailag is közbeavatkozott a helyzet rendezése érdekében. Szíriában talán minden eddiginél véresebb megtorlásokról érkeznek hírek, a nyugati országok mégsem lépnek. Miért van ez? Elképzelhető, hogy Szíria esetében is sor kerül katonai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés