Előfizetői tartalom

A Kreml ügynöke a milliárdos elnökjelölt?

Gereben Ágnes
Furcsa dolgokat produkál az élet: 2003 őszén Oroszország leggazdagabb emberét, Mihail Hodorkovszkij olajmágnást azért tartóztatták le kommandósok egy látványos akcióval, mert szűk baráti körben kilátásba helyezte, hogy esetleg indul az akkor esedékes elnökválasztáson. Vlagyimir Putyin és köre Hodorkovszkijt egyre újabb és újabb vádakkal több, mint nyolc éve börtönben tartja, hogy elvegye a kedvét a politikai szerepvállalástól, amiről a fogoly még most se hajlandó lemondani. És mit tesz Isten? 2011 nyarán Oroszország második leggazdagabb embere, a válság első szakaszának végén még mindig 18 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező 46 éves Mihail Prohorov már nem célozgatva, szűk körben szervezkedve, hanem kihívó nyíltsággal, hatalmas médiakampánnyal tör Oroszország első emberének tisztére.

De ki ez a kétméteres, feltűnően jóképű, ám kissé sete-suta ember? Szélhámos vagy lehetőségeit túlértékelő populista? Tényleg "a Kreml projektje" lenne, ahogy Moszkvában mondják? Az orosz látszatdemokrácia látványos bizonyítéka a Dmitrij Medvegyev jelenlegi elnököt félreállító Vlagyimir Putyin biztos győzelmének árnyékában? Mihail Prohorov az orosz oligarchák...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái