Előfizetői tartalom

TVK: most jön csak a feketeleves?

A borzasztóan gyenge iparági környezet tükröződik le a TVK ma hajnalban közzétett tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentésének számain, hiszen a vegyipari társaság az elmúlt 10 év harmadik legnagyobb veszteségét produkálta EBITDA szinten. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai: - a negyedik negyedévben a gyenge iparági környezet tovább romlott; - az alapanyagárak stagnálása mellett a végtermék árak tovább estek; - a negyedik negyedéves EBITDA így az elmúlt 10 év harmadik legnagyobb veszteségét mutatta; - a nettó veszteség 8,4 mrd Ft lett, amire még nem volt példa; - a nettó hitelállomány kismértékben tovább csökkent. A gyorsjelentés következtében megítélésünk szerint a mai kereskedésben nem lesz érdemi elmozdulás, hiszen az iparági környezet alakulása nem meglepetés a piac számára. Az illikvid papírok piacán azonban bármi elképzelhető azt követően, hogy még EBITDA szinten is jelentősebb mértékű, 3 mrd Ft-os veszteség keletkezett, illetve hogy az első negyedév eddig eltelt részében a külső környezet tovább romlott (ami nem vetít előre túlzottan fényes első negyedéves eredményt). Az egyetlen pozitívum, hogy a végtermék árak emelkedni kezdtek 2012 elején, ez azonban az alapanyagárak növekedését egyelőre nem tudta ellensúlyozni.

A társaságot továbbra sem követ egyetlen elemző sem olyan szorosan, hogy profit becslést is adott volna, így várakozáshoz nem hasonlítható az eredmény. Az iparági környezet további jelentős mértékű romlásának következtében a TVK profitabilitása tovább csökkent a harmadik negyedévihez képest, s az EBITDA 3 mrd Ft veszteséget mutatott, így a 12 havi gördülő érték...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés