Előfizetői tartalom

Állami Nyomda: zuhanó profit, emelkedő osztalék

A meglehetősen alacsony számokat tartalmazó várakozásoknál is gyengébb negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé a tegnapi piaczárást követően az Állami Nyomda, melynek nettó profitja 80%-os zuhanás után mindössze 75 m Ft-ot tett ki. A tavalyi éves nyereség egészét kifizeti osztalékként a társaság, ami 7,3%-os osztalékhozamot jelent a tegnapi záróárhoz képest. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai: - minden profit szinten elmaradtak a számok a várakozásoktól; - a magasabb profit tartalommal bíró fő üzletágak bevétele csökkent; - a létszám ismét emelkedett, a személyi költségek azonban a bónuszok csökkentése nyomán 15%-kal estek; - a profit hatalmasat zuhant... - ...az éves nyereséget azonban teljes egészében kifizeti osztalékként a társaság; - a készpénz állomány emelkedett, az osztalék kifizetés majd a második negyedévben jön. A gyorsjelentés megítélésünk szerint negatívan értékelhető, egyrészt a várt alatti profit számok, másrészt a továbbra is nehéz környezet nyomán. Az árfolyam szempontjából azonban a mai napon nagyobb súllyal eshet majd latba a tegnapi záróár alapján számított mintegy 7,3%-os osztalékhozam, melynek köszönhetően kismértékű emelkedést várhatunk (bár az osztalékhozam fenntarthatósága megkérdőjelezhető). A társaság láthatóan letett egy komolyabb akvizíció megvalósításáról, legalábbis az erre irányuló kommunikáció hiánya és a teljes nyereség osztalékként való kifizetése erre utal.

Profit. A várakozások és a tény számok összevetését tartalmazza az alábbi táblázat, amiből az látszik, hogy a Portfolio.hu által összeállított konszenzushoz képest 14, 35, illetve 27%-os alulteljesítés volt tapasztalható EBITDA, üzemi, illetve nettó eredmény szintjén. Az EBITDA alulteljesítése nem volt olyan drámai, az elemzők azonban jelentősen alulbecsülték az amortizációt.A...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés