Előfizetői tartalom

Patyomkin-falu lesz az olajvezeték

Gereben Ágnes
Öt esztendeje már annak, hogy a helyszínen személyesen megjelent Vlagyimir Putyin 2007 januárjában bejelentette: a leningrádi terület Unyecsa—Uszty—Luga szakaszán - leágazással a Szurgutnyeftyegaz tulajdonában lévő Kirisi kőolaj feldolgozóhoz -- hozzákezdenek a Belorussziát elkerülő Balti Csővezeték Rendszer (BTSZ-2) megépítéséhez, és orosz tengeri kikötőkön át juttatják el az Urals kőolajat Európába. Ezzel korántsem csak a Nyugat első közeledése nyomán akkoriban látványos módon Moszkva ellen lázadó Fehéroroszország megbüntetése volt a cél. Hanem az is, hogy ha megvalósul az ukrajnai Odessza—Brody vezeték, és az orosz kőolajexport előtt fokozatosan lezárul a Barátság két ottani szakasza, akkor legyen hol Nyugat-Európába továbbítani a kőolajat.

Az elmúlt évek néhány korrupciógyanús beruházása nyomán megroppant tekintélyű, száz százalékban állami tulajdonú Transznyefty finanszírozásában, mintegy négymilliárd dollárért azóta elkészült az 1170 kilométer hosszú vezeték. Üzembe helyezését azonban megakadályozta, hogy a vezeték végpontján, a kikötőben végzett munkálatok során megroggyant, majd megcsuszamlott...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái