Előfizetői tartalom

Ukrajna, a gazdag menyasszony

Gereben Ágnes
Március 30-án az Európai Unió és Ukrajna képviselői végre parafálták Brüsszel és Kijev öt álló esztendeje készülő megállapodását. A 3000 oldalas dokumentum azonban csalódást okozott Ukrajnában, mert nem gazdasági, hanem politikai paktumnak, hellyel—közzel diktátumnak bizonyult. Északkeleti szomszédunk egyebek mellett arra vállalt benne kötelezettséget, hogy az európai értékeket érvényesíti a szabad választások megtartásában és a bírói függetlenség biztosításában. Ezt is, azt is nehéz elképzelni az ukrán politikai élet hétköznapjaiban.

Viktor Janukovics elnök környezetében azért sikernek tekintik, hogy a dokumentumban nem esik szó Julia Timosenko ex-miniszterelnök bebörtönzésének a nyugati világban gyakran felhánytorgatott ügyéről. Azt viszont zokon veszik, hogy a megállapodás nem tartalmazza például a szabadkereskedelmi zónáról szóló passzusokat, amelyekhez pedig Kijevben oly sok reményt fűztek a függetlenségét...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái