Előfizetői tartalom

Finanszírozási aggodalmak fogságában az E-Star

Sándor Dávid
Szakadatlan esés mutatkozik az E-Star piacán tavaly szeptember óta, melynek következtében az árfolyam a 2009-es tőzsdei kibocsátáskori árfolyamszintekre érkezett. A banki finanszírozási források elmaradásával a vállalat nem tudta időben megkezdeni román beruházási programját, így a korábban lendületes növekedés megakadt, a menedzsment terveitől pedig elmaradtak a tényleges számok. A jelentős hitelállomány miatt idén év elején likviditási gondok léptek fel, melynek következtében a társaság egy menedzsmentváltáson is átesett. Bár a jelentős létszámleépítés és költségracionalizálás mellett a meglévő projektek eredménytermelés tekintetében történő átvilágítása is megkezdődött, az árfolyam csökkenő trendjében egyelőre ez sem tudott tartós fordulatot generálni. A papírokat körüllengő kockázatok ugyanis jelentősek, miközben egyre közelebb kerülünk a következő félévben esedékes kötvénylejáratokhoz és ismételt kamatfizetésekhez. Ha minden jól megy, az E-Star képes lesz a működési eredményéből törleszteni idei és jövő évi kötelezettségeit, azonban az önkormányzati fizetési fegyelem romlása, vagy a határidős pozíciók esetleges újabb veszteségei akár külső források bevonását is szükségessé tehetik. Ahhoz, hogy a papírokat körüllengő félelmek elmúljanak, a társaságnak meg kell oldania a kötvénytartozások refinanszírozását, vagy bizonyítania kell, hogy a szigorú költséggazdálkodással (esetlegesen veszteséges projektek leválasztásával) képes lényeges javulást elérni az eredmények szintjén.

Lássuk, mit kell fizetnie a cégnek!. Mire kell előteremteni a pénzt? Az E-Star eladósodottsági mutatói a vállalati kötvényprogram 2010. októberi indulását követően kezdtek látványos emelkedésbe, melynek keretében a négymilliárd forintos saját tőkével bíró vállalat közel egy év alatt zömében intézményi és részben lakossági szereplőktől összesen 8,5 milliárd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés