Üzlet

Jön az osztalékszezon: mikor, mennyit vághatsz zsebre?

Portfolio
A legtöbb hazai tőzsdei cég esetében mostanra lezajlottak már az éves rendes közgyűlések, melyekből kiderült, hogy melyik cég mekkora osztalékot fizet a tavalyi év után. Az alábbi cikkünkben az egyes cégek osztalékának nagyságát, valamint a kifizetésekhez kapcsolódó fontosabb időpontokat találják meg Olvasóink.
Az OTP 28 milliárd Ft-os összeget különített el osztalékfizetésre, ez részvényenként 102 Ft-os osztalék kifizetését jelenti a 2011-es év után, ami 3% körüli osztalékhozamnak felel meg - derült a társaság közleményéből. Az elmúlt évben kifizetett 73 Ft-os osztalékhoz képest ez 40%-os növekedést jelent. A közgyűlésre itt április 27-én kerül majd sor.

A Magyar Telekom esetében a megelőző évi 50 forinthoz képest idén sem változik az osztalék értéke. A cég továbbra is stabil készpénztermelő képességgel rendelkezik, viszont a szektoradó hatása idén is megmutatkozik a számokban. Az osztalék értéke a szektoradó kivezetésével egyidejűleg emelkedhet vissza a korábbi 74 Ft-os szintre. A közgyűlésen elfogadott 50 forintos osztalék összhangban van a társaság osztalékpolitikájával, amely szerint az eladósodottsági rátát a 30-40 százalék közötti céltartományban kívánja tartani.

A MOL több sok évnyi kihagyás után idén 456 Ft-os osztalékfizetési javaslatot tett, ez jelentősen elmarad a piac által várt 600 Ft-tól. A közgyűlésre április 26-án kerül sor, az osztalékfizetés időpontja egyelőre még nem ismert.

A Richter által javasolt részvényenkénti osztalék abszolút értelemben alulmúlja az elmúlt két évben fizetett osztalék mértékét, és egyúttal a Datastream konszenzusos várakozásától is enyhén elmarad (693 Ft). A 660 forintos részvényenkénti osztalék 25%-os kifizetési arányt és a jelenlegi árfolyam alapján mintegy 2%-os osztalékhozamot jelent. A Richter is héten (április 26-án) tartja éves rendes közgyűlését, az osztalékfizetés időpontja itt sem ismert.

A kisebb tőzsdei cégek közül a Graphisoft Park részvényenként 10 Ft-tal 35 Ft-ra emeli meg az elmúlt években megszokott 25 Ft-os osztalékot - derült ki a közgyűlési előterjesztésekből. Az éves rendes közgyűlésre itt is április 26-án kerül sor.

Az Állami Nyomda tavaly egy éves kihagyás után 36 Ft osztalékot fizetett részvényenként, ezt idén tovább növelte 43 Ft-ra. A közgyűlés itt pénteken meg is szavazta a javaslatot.

Az Egis idén sem okozott meglepetést, az elmúlt évekhez hasonlóan részvényenként 120 Ft-ot fizet a társaság. A papírokat múlt hét szerdán lehetett utoljára megvásárolni az osztalékért.

Az Elmű és az Émász a tavalyi évhez hasonló mértékű osztalékot fizet, előbbi 1700, míg utóbbi 1400 Ft-ot. A két áramszolgáltatónak nincsen deklarált osztalékpolitikája, de a múltban jellemzően az IFRS konszolidált profit 90%-át kifizették a cégek. 2006-2007 óta azonban ez a kifizetési arány jelentősen csökkent, már csak 50% környékén van. A piac a két áramcéget általában osztalékhozam alapján árazza, a jelenlegi kifizetésekkel ebből a szempontból a papírok nem igazán "versenyképesek". A két társaság osztalékhozama 9% körüli, míg a Magyar Telekom részvényei az 50 Ft-os osztalék mellett is 9%-os osztalékhozammal forognak, és szintén csaknem 9%-os hozamot kínál a magyar 10 éves államkötvény is.

A folyamatosan frissített táblázat rendszeresen elérhető Vállalatok aloldalunk Osztalékok menüpontja alatt.

Jön az osztalékszezon: mikor, mennyit vághatsz zsebre?
Az osztalékkal kapcsolatos fontosabb dátumok:

(E nap): A megállapított osztalék kifizetésének kezdő napja. A jogosultak követelése e naptól nyílik meg.

(E-5 nap): A tulajdonosi megfeleltetés fordulónapja. A fenti osztalékra az jogosult, aki e nap végén a részvény tulajdonosa.

(E-8 nap): Az osztalékra jogosító részvények megszerzésére irányuló tőzsdei ügylet kötésének utolsó napja a Budapesti Értéktőzsdén.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
posterminal bankkartya card