Előfizetői tartalom

A nyugat ellenőrzi a kazah gazdaságot

Gereben Ágnes
Erőteljes átrendeződés indult el a posztszovjet térség energetikai piacán. Egy napokban megjelent összegzésből kitűnően Kazahsztán kőolaj- és földgáz kitermelésének már több mint 75 százaléka amerikai cégek tulajdonában van. A gazdaság számos ágazatát górcső alá vevő elemzés szerzője, Marat Sibutov szerint ez annak köszönhető, hogy a Szovjetunió felbomlása után a tengerentúli nagyvállalatok az elsők között jelentek meg hazájában, és nem hagyták, hogy az olcsón megszerzett vagyontárgyakat a hatóságok az azóta eltelt években - amint ez Oroszországban gyakran megtörtént - különböző ürügyekkel visszaszerezzék.

Ennek jellegzetes példája volt a Kaspi tenger északi régiójában található Kasagan lelőhely szövevényes sorsa. A kazah hatóságok 2007. szeptember első hetében környezetvédelmi és adófizetési kifogásokkal - többek között a Kaspi tengeri fókák veszélyeztetésére hivatkozva - elkezdték a Kaspi tenger kazah szektorában található, több tízmilliárd hordó kőolajat és ismeretlen...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái