Üzlet

Az új naperőművek többsége már Európán kívül épül majd

Portfolio
A tavalyi évben is jelentős növekedést mutatott a világ napenergia-piaca, az európai szereplők mellett Kína, az Egyesült Államok és Japán is jelentős kapacitásokat épített ki. Az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) várakozása szerint az előttünk álló években már kisebb ütemben fejlődik majd az európai piac, de a világ többi részén igen komoly növekedési lehetőségek mutatkoznak.
Ismét hatalmas fejlődést mutatott a globális napenergia-piac 2011-ben. Az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) kimutatása szerint 29,7 GW-nyi új fotovotaikus kapacitás épült ki a világon, ami több mint 75%-os növekedést jelent a 2010-ben kiépült 16,8 GW-hoz képest. Ahogy korábban is, tavaly is Európában létesült a legtöbb új fotovoltaikus (PV) napenergia kapacitás, a 2011-es globális növekmény 74%-a köthető európai országokhoz.

A 2011-es új kapacitás ranglistát Olaszország vezeti 9,3 GW-tal, de Németországban is a romló támogatási környezet ellenére 7,5 GW-nyi új napelemet telepítettek. Az európai piacokon kívül a legnagyobb éves fejlődés Kínában valósult meg 2,2 GW-tal, de az Egyesült Államokban is 1,9 GW-nyi új napelem-kapacitás épéítettek ki 2011-ben.

A tavalyi év további nagy sikere, hogy míg 2010-ben csak három olyan ország volt a világon, amelyek 1 GW-nál nagyobb mértékű naperőmű-telepítést valósítottak meg, addig 2011-ben ezek száma hatra növekedett: Olaszország, Németország, Franciaország, Kína, Japán, Egyesült Államok.

Az új naperőművek többsége már Európán kívül épül majd
A szervezet várakozása szerint Európában a túlzott kilengéseket okozó ciklikus támogatás politikák következtében jelenleg nem látszik, hogy ki vehetné át az új kapacitások tekintetében piacvezető szerepet Németországtól vagy Olaszországtól. E két ország mellett Belgiumban, Görögországban és az Egyesült Királyságban vár még további napenergetikai beruházásokat az EPIA. Megfelelő politikai, támogatási környezet esetén az egyesült becslése szerint középtávon évi 20-25 GW-nyi új napelem-kapacitás épülhet ki Európában. Mindazonáltal tavaly már az európai áramigény 2%-át biztosította a napenergia. A csúcsidőszaki igények kielégítésének viszonylatában a napenergia súlya közel 4% volt 2011-ben. Olaszországban az áramigény 5%-át fedezték napelemekből, és a csúcsidőszaki kereslet 10%-át fedezték napenergiából.

Az Európán kívüli piac tekintetében sokkal derűlátóbb a szervezet. A már 2011-ben is duplázódó szegmensben Kína, az Egyesült Államok és Japán esetében is kedvezők a kilátások az új kapacitástelepítések tekintetében. Megfelelő támogatáspolitikai környezet esetében a szervezet 2016-ban 38-77 GW-nyi új napelem-telepítést vár Európán kívül.

Az új naperőművek többsége már Európán kívül épül majd
Európa, bővebben

2011-ben az Európában telepített PV-kapacitás majdnem elérte a 22 GW-ot, ami közel 50%-os növekedést jelent a 2010-es növekményhez képest. A nagymértékű növekedés főként az olasz és a német piac fejlődésének volt köszönhető. Olaszország tavaly telepített 9 284 megawattnyi napelemével abszolút rekordot ért el az éves új kapacitástelepítések tekintetében. Hasonló nagyságrendben csak Németországban fejlődött a piac (7485 MW). A korábbiakhoz képest szintén komoly növekedés mutatkozott Franciaországban is, habár ebben az esetben meg kell jegyezni, hogy jó pár 2010-ben elkészült projekt csak 2011-ben kapcsolódhatott rá a villamos energia rendszerre, vagyis ezek a naperőművek is a 2011-es adatokat erősítették. További érdemleges kapacitások csatlakoztak még a hálózatra Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Görögországban, Spanyolországban és Szlovákiában.

Az új naperőművek többsége már Európán kívül épül majd
Az EPIA 2016-ig terjedő kitekintésében két forgatókönyvvel számol az újonnan beépülő kapacitások, a napenergia-piac fejlődése tekintetében. Az egyik inkább kellemetlen piaci-támogatási környezetet feltételez, míg az utóbbi a napenergetikát támogató politikával számol. Mindkét szcenárió moderáltabb éves, százalékos növekedést feltétez a korábbi évekhez képest. Előbbi esetében 2016 végére az jelenlegi európai PV-kapacitások duplázódását várja a szervezet, míg optimális környezet esetén a 2011 végi 51 GW-os napelem-kapacitás triplázódása is megtörténhet. Az európai piaci fejlődésének jövőjét alapvetően a napelem-technológia versenyképességének irányába tett lépések eredményessége, és az ehhez illeszkedő támogatáspolitikák minősége fogja meghatározni - állapítja meg az EPIA.

Az új naperőművek többsége már Európán kívül épül majd
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde