FONTOS Az utolsó pillanatban kapta össze magát a NATO – Fordulat jöhet a háborúban?
 
Előfizetői tartalom

TVK: jön a fordulat?

A tovább gyengülő külső iparági környezet érhető tetten a TVK első negyedéves gyorsjelentésében, a vegyipari társaság EBITDA szinten azonban a korábbi negyedévinél alacsonyabb veszteséget produkált. Az iparági folyamatok pedig a második negyedévben fordulatot mutatnak. A gyorsjelentés legfontosabb pontjai az alábbiak: - 1 mrd Ft-os negatív EBITDA, ami 12 havi gördülő alapon mélypontnak számít... - ... a második negyedévben azonban fordulat mutatkozik az iparágban; - ciklikus leállások lesznek a második negyedévben... - ... ami hatalmas negatív cash flow-t eredményezett az első negyedévben; - a MOL downstream megújító programjából a TVK is kiveszi a részét, 60 m dolláros megtakarítást célozva meg; - ezen kívül 2014 végére egy 130 ezer tonna éves kapacitású butadién kinyerő üzemet épít a TVK, ami 30 mrd Ft-ba kerül majd és 8-15 mrd Ft többleteredményt produkálhat éves szinten; - az új beruházás miatt duplázódó nettó hitelállomány. Nem tartjuk kizártnak, hogy a gyorsjelentés következtében a mai kereskedés során árfolyam emelkedés legyen tapasztalható a papírok kereskedésében annak ellenére, hogy a nemzetközi környezet nem túlzottan szupportív és a kisebb papírok sem éppen a befektetők kedvencei mostanában. Fundamentális oldalról azonban jelentős pozitívumnak számít, hogy a tovább romló külső környezet ellenére csak szerény mínusz mutatkozott az első negyedévben EBITDA szinten, ráadásul az iparági folyamatok a második negyedévben fordulatot mutatnak. Egyetlen kérdés van erről az oldalról: meddig tart ez a javulás. További pozitívum azonban a 60 m dolláros megtakarítási terv, valamint az új beruházás, ami középtávon víziót adhat a részvényesek számára a profit növekedésre vonatkozóan. Egyetlen probléma mutatkozik csak: a borzasztóan alacsony likviditás.

A társaságot továbbra sem követ egyetlen elemző sem olyan szorosan, hogy profit becslést is adott volna, így várakozáshoz nem hasonlítható az eredmény. Az iparági környezet további jelentős mértékű romlásának ellenére a TVK profitabilitása nem csökkent tovább a negyedik negyedévihez képest, az EBITDA mindössze 1 mrd Ft veszteséget mutatott. A 12 havi gördülő érték...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés